Парламентарните избори, които ще се състоят в неделя в Куба,

...
Парламентарните избори, които ще се състоят в неделя в Куба,
Коментари Харесай

За първи път от 59 години насам Куба ще има президент, който не е от семейство Кастро

Парламентарните избори, които ще се състоят в неделя в Куба, не наподобяват на нито едни избори в района. Няма рекламни клипове. Няма предизборни манифестации. Няма претенденти под партийни лозунги, защото те всички или са членове на ръководещата Кубинска комунистическа партия, или са "неприсъединени " претенденти, които се придържат към партийната линия, съобщи Dailysabah.

Единственият външен симптом за идните избори са фотосите и биографиите на претендентите, поместени на обществени места. Самите претенденти тихо посещават квартали и предприятия, с цел да контактуват с хората.

Въпреки че кубинските избори минават без доста звук, изборната интензивност - някои отдават това на държавния напън - нормално варира към и над 95 на 100. Повече от осем милиона кубинци са призовани да изберат 605 членове на Националното заседание и 1265 делегати в 15 провинциални заседание.

Интересът към изборите е по-голям от нормално, тъй като новият парламент би трябвало да се събере на 19 април и да избере правоприемник на 86-годишния президент Раул Кастро. Очаква се новият президент да бъде първият, който не е член на семейството Кастро след революцията през 1959 година, когато Фидел, по-старият брат на Раул, взема властта.

"Наистина е любопитно да разберем какъв ще бъде новият президент ", споделя Ернесто Балан, водач на такси в Хавана. "Винаги сме имали водачи със мощна характерност и наличие, само че още не познаваме новия ", прибавя той.

Раул Кастро пое краткотрайно властта, когато през 2006 година здравето на брат му се утежни, а след това през 2008 година стана публично президент. Фидел умря осем години по-късно на 90-годишна възраст.

Миналата година Раул Кастро разгласи, че няма да се стреми към трети мандат на поста. Преобладават упования негов правоприемник да стане актуалният вицепрезидент Мигел Диас-Канел, инженер, който е бил министър на образованието.

"Никой не е споделил, че той ще бъде идващият президент, само че ние мислим по този начин, тъй като Раул му предоставяше доста значима роля през последните години ", сподели чакаща на опашка пред хаванска аптека пенсионерка, която помоли да не бъде назовавана.

Въпреки че принадлежи на следреволюционното потомство, Диас-Канел надали ще вкара нови огромни свободи и промени. Освен че е прочут като последовател на приемствеността, той вероятно ще бъде стеснен от наличието на Кастро, който ще оглавява компартията най-малкото до идващия й конгрес през 2021 година

Кастро също е претендент за място в Народното събрание и се чака да продължи да разполага с въздействие върху армията. Неговото държавно управление вкара стопански промени, които разрешиха на повече хора да стартират дребен бизнес, само че строгите ограничавания върху частното предприемачество остават в действие.

Инакомислието се репресира дотам, че някои кубинци разискват политиката с чужденци единствено в някой парк, надалеч от ушите на други хора. Но мнозина кубинци споделят, че са признателни за достиженията на революцията като безплатното обучение и опазване на здравето, както и ниските разноски за жилища.

Хавана е безвредно място, където бездомници и просяци са рядка панорама. Икономиката се възвръща след рецесията от 2016 година Растежът за 2017 година е 1,6 на 100, който се дължи основно на земеделието и туризма. Но животът остава сложен за мнозина кубинци, които имат доста ниски заплати и с тъга намират хранителни артикули и други съществени артикули, които могат ненадейно да изчезнат от пазара поради недостиг в производството. Главните източници на приходи в Куба са паричните преводи, изпращани от кубински емигранти, които наброяват стотици хиляди в Съединени американски щати, Мексико и Испания.

"Високата изборна интензивност не е безусловно отражение на огромен интерес към политиката ", споделя един локален публицист, който отхвърля възгледите на някои дисиденти, че хората се усещат принудени да гласоподават. Кубинците гласоподават поради нещо като възприятие за дълг, споделя журналистът, и с цел да поддържат държавното управление, чието рухване, съгласно тях, би влошило проблемите им.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп стегна рестриктивните мерки за бизнеса и пътуванията до Куба, откакто връзките се бяха затоплили по времето на Барак Обама. Вашингтон упорства, че на карибския остров би трябвало да бъдат въведени многопартийна народна власт и капитализъм.

Подобни оферти будят дребен възторг поради опасенията на кубинците, че ще изгубят обществените си придобивки и ще станат източник за икономическа употреба от Съединените щати. Куба няма "да направи отстъпки от своя суверенитет ", нито "да договаря за своите правила ", сподели Диас-Канел.

"Има едно потомство, дало всичко за революцията ", сподели студентът Йосвиан Санчес, пристигнал в културен център, с цел да употребява интернет. "Сега е ред на по-млади хора. Ние може да допуснем неточности, само че би трябвало да ни бъде даден късмет ", добави той.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР