Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС излязоха с предложение

...
Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС излязоха с предложение
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се обединиха за спирането на избора на нов главен прокурор

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи и злязоха с предложение да бъде спряна процедурата по желание на нов основен прокурор. Трите обединения са внесли декларация до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, която е подписана от Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. 

" Отправяме своя апел към Висшия правосъден съвет да спре процедурата по желание на нов основен прокурор до окончателното изговаряне на Конституционния съд, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията на Република България ", написа в документа.
Като претекст за настояването е посочено " сериозното публично напрежение " след освобождението на основния прокурор и процедурата по желание на нов подобен.

“Първо да се одобряват измененията в Конституцията, по-късно нов Висш съдебен съвет и по-късно нов основен прокурор ”, разяснява пред кореспонденти в Народно събрание депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, съобщи БГНЕС. 

Пеевски напомни, че всяка група ще внесе свои планове за промени в Конституцията. “Не е разумно съвет с изминал мандат да избира нов основен прокуро р, въпреки всичко той е със 7-годишен мандат. Ние единствено ги призоваваме ”, повтори Делян Пеевски. Относно обжалването на правосъдния министър на избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор Пеевски сподели, че това е решение на съда.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ посочи, че внасят декларацията за изчакване от страна на Висш съдебен съвет за избор на основния прокурор по две аргументи. “Първата е, че има формирано дело в Конституционен съд, което касае този въпрос, а втората тематика е, че ние приказваме от дълго време за потребността от правосъдна промяна и затова няма какво друго да създадем, с изключение на да призовем Висш съдебен съвет, и това сме създали с импортираната декларация. Това е апел и никога вмешателство ”, посочи още Карадайъ.

Деница Сачева от ГЕРБ акцентира, че декларацията по тематиката ще бъде гласувана в Народно събрание идната седмица. “Искаме да има транспарантен и обективен избор на нов основен прокурор, както и да има огромна правосъдна промяна в границите на Конституционни промени ”, акцентира още тя.

Рая Назарян от ГЕРБ добави, че не се месят във волята на правосъдната власт. “ Ние насочваме само зов към Висш съдебен съвет да не се прибързва с избор на нов основен прокурор до момента в който приключат измененията в Конституцията , както и до окончателното изговаряне на Конституционен съд за висящото пред него дело. Считаме, че в случай че процедурата не бъде спряна и продължи да бъде променяна без тези предпоставки, то няма да има обективен и транспарантен избор на новия основен прокурор ”, сподели още Назарян. 

Иван Гешев бе предварително освободен от поста обвинител №1 на 15 юни с решение на Висшия правосъден съвет поради думите му за „ политическия отпадък “, с която „ уронва престижа “ на правосъдната власт.

След уволнението на Гешев пристигна и изборът на заместника му Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността основен прокурор,. Гласуването му за поста обаче провокира напрежение, както в правосъдните среди, по този начин и в политическите, а правосъдният министър Атанас Славов разгласи, че ще го нападна в съда.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР