Парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС постигнаха споразумение по

...
Парламентарните групи на ГЕРБ и на ДПС постигнаха споразумение по
Коментари Харесай

Сглобката няма да се разглобва: ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията и за бюджета

Парламентарните групи на ГЕРБ и на Движение за права и свободи реализираха съглашение по параметрите на Бюджет 2024 с финансовия министър Асен Василев. По тематиката бюджет сме постигнали единодушие, разгласи Теменужка Петкова от ГЕРБ на взаимен брифинг. Йордан Цонев от Движение за права и свободи добави, че идната седмица модифицираният бюджет ще бъде импортиран от министъра на финансите, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Основната смяна в бюджета е обвързвана с това, че отпада вноската от Газпром, разходната част се понижава с 2,2 милиарда лв.. Останалата част на бюджетната рамка остава по този начин, както бе оповестена към този момент от финансовия министър Асен Василев, изясни самият той.

Дерогацията ще бъде анулирана в две стъпки, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ. Първо, от 1 януари прекъсване на квотите за експорт. От 1 март дефинитивна анулация на дерогацията.

Съгласили сме се за този временен интервал, с цел да няма разтърсвания на пазара, добави Атанасова. За закона на държавния бюджет – намерихме благоприятни условия всички претенции на парламентарните групи да бъдат задоволени, сподели още Атанасова.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи заяви, че е прецизиран и таванът на поемането на дълг с към 1,2 милиарда лв..

Ще има лист на предпочитани национални капиталови обекти, в който влизат автомагистралите " Струма " и " Хемус ". Договорен е и предпочитан лист с вложения за общините, който да е неразделна част от бюджета.

Така постигнахме единодушие за рамката и за наличието на финансовите разноски на държавния бюджет. Той ще бъде импортиран от министър Василерв идната седмица, добави Цонев преди Василев да вземе думата.

Той заяви, че за в бъдеще няма да има образуване на други болшинства в пленарна зала.

Имахме много прям диалог с сътрудниците от ГЕРБ, за това, че нито те, нито ние е добре да образуват болшинство с другите партии в Народното събрание – Има Такъв Народ, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия, защото това води до нездравословни процеси и загуба на доверие, сподели Асен Василев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР