Парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ и ПП подкрепиха декларация в

...
Парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ и ПП подкрепиха декларация в
Коментари Харесай

Единодушно НС прие декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия

Парламентарните групи на Движение за права и свободи, ГЕРБ и Политическа партия поддържаха декларация в поддръжка на евроатлантическия път на Грузия и даването на статут на страна претендент за участие в Европейския съюз (ЕС). Декларацията бе призната единомислещо със 133 гласа „ за “. С нея българският парламент показва цялостна взаимност със стремежите на грузинското общество за постигането на общо европейско и евроатлантическо бъдеще, оповестиха от пресцентъра на Движение за права и свободи.

В декларацията се декларира, че за даване на Грузия на статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз в най-кратък период, Народното събрание окуражава постигането на осезателен прогрес в осъществяването на рекомендациите на Европейската комисия от юни 2022 година и предизвиква безапелационното й доближаване с позициите на Европейски Съюз в региона на Общата външна политика и политика за сигурност.

Българският парламент поздравява Грузия за положените старания за провеждането на промени и декларира своята подготвеност да даде всяка поддръжка по европейския и евроатлантическия път на страната, в това число за приемането на нужните законодателни промени, използването на правото на Европейски Съюз и построяването на потенциал.

Народното събрание осъжда продължаващата противозаконна окупация от Руската федерация на грузинските територии Абхазия и Цхинвали/Южна Осетия и абсолютно поддържа независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Грузия в нейните интернационално приети граници.

В декларацията се напомнят правилата, залегнали в Устава на Организация на обединените нации за ценене на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на страните, както и правото им сами да избират своето бъдеще. Отчитат се сериозните провокации и отраженията на войната в Украйна върху Европа и страните от Източното партньорство, включително и върху сигурността, социално-икономическото развиване и вътрешнополитическата непоклатимост на Грузия.

Народното събрание показва в документа, че прави оценка приноса на Грузия като основен сътрудник на България, Европейския съюз и НАТО в Черноморския район и Южен Кавказ. Парламентът удостоверява неотклонната поддръжка на България за политиката на разширение на Европейски Съюз и политиката на „ Отворени порти “ на НАТО, които имат както преобразуваща мощ за реализирането на промени, свързани с демокрацията, върховенството на правото и правата на индивида, по този начин и значителен принос за стабилността и сигурността в Европа.

В Декларацията в поддръжка на евроатлантическия път на Грузия и даване на статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз се акцентира, че процесът на присъединение към Съюза е национална задача за всяка страна, която се стреми към участие и той е сполучлив, когато сплотява напъните на цялото й общество, институции и политически представители.

Декларацията можете да видите ТУК

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР