Парламентарната здравна комисия прие украинските бежанци да се ползват със

...
Парламентарната здравна комисия прие украинските бежанци да се ползват със
Коментари Харесай

Приеха украинските бежанци да бъдат здравно осигурени

Парламентарната здравна комисия одобри украинските бежанци да се употребяват със статута на здравноосигурени лица в България. „ Те ще получат равни права с българските жители, надлежно ще търпят и несгодите на системата “, сподели ръководителят на комисията доцент Антон Тонев.

Депутатите не одобриха в Закона за здравното обезпечаване да се регламентира прихода, върху който се дължат здравните осигуровки, периода, за който се внасят здравните осигуровки, датата, от която пораждат отговорностите и правата на здравноосигурените лица и реда за внасяне на здравноосигурителните вноски, каквото предложение бяха създали сред първо и второ четене от Движение за права и свободи.

От името на Министерството на финансите Жени Начева съобщи, че с предлагането се предлага финансирането да става само за сметка на обществените разноски, а ние се намираме в изключителна, непредвидена конюнктура и в такива случаи се постанова търсене на разнообразни подходи. „ От една страна имаме опция в такава обстановка за преструктуриране на разноски, свързани с европейски средства, от друга – на равнище Европейска комисия също се договарят благоприятни условия за финансиране на тези действия, а от трета страна – с приемането на Закона за Държавния бюджет е планувана догадка, че Министерски съвет може да утвърждава спомагателни разноски за филантропична помощ през бюджета на Касата или бюджета на Министерство на здравеопазването, когато това се постанова “, сподели тя.

„ Предлага се гарантиране на права, само че те са с краткотраен темперамент “, сподели доцент Тонев.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР