Парламентарната законодателна практика достигна до нови “висини с днешното отхвърляне

...
Парламентарната законодателна практика достигна до нови “висини с днешното отхвърляне
Коментари Харесай

НС отхвърли ветото на президента върху вече несъществуваща поправка

Парламентарната законодателна процедура доближи до нови “висини ” с днешното отменяне на ветото на президента върху закона за Данък добавена стойност.
Парадоксалното е, че оспорваният от президента параграф към този момент бе изменен, посредством преходни и заключителни разпореждания на закона за държавния бюджет.
 Президентът наложи несъгласие върху смяна в Закона за Данък добавена стойност, обвързвана с потребителските заеми Президентът наложи несъгласие върху смяна в Закона за Данък добавена стойност, обвързвана с потребителските заеми
Президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание наредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за налога...
Ветото на Румен Радев е на параграф 93 от закона за изменение и допълнение на закона за налога върху добавената стойност, признат на 19 ноември т.г. Със скандалната корекция него се даваше опция за двойна наказателна клауза при бързи заеми.
Поправката на поправката беше направена още предходната седмица по предложение на ГЕРБ. Заради ветото на президента закона, и надлежно първата корекция, не беше обнародван в Държавен вестник и на процедура не съществува.
Днес със 121 гласа на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля " болшинството още веднъж утвърди скандалната двойна наказателна клауза, с цел да отхвърли президентското несъгласие, съобщи Offews.
Така в Държавен вестник би трябвало бъдат обнародвани два закона, които си опонират. В първият закон за Данък добавена стойност, в преходни и заключителни разпореждания по предложение на самостоятелния народен представител Спас Панчев се трансформира Законът за потребителския заем и се дава опция неустойката при бърз заем да е два пъти повече от главницата, т.е. да вземем за пример 1000 лева при 500 лева заем.
 Отпадна противоречивата корекция за неустойките на бързите заеми Отпадна противоречивата корекция за неустойките на бързите заеми
Отпадна противоречивата корекция в Закона за Данък добавена стойност, даваща опция на компаниите за бързи заеми да събират неустойки два пъти по-високи от раз...
Вторият закон е Законът за бюджета за 2021 година, в чиито преходни и заключителни разпореждания по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ същата корекция се анулира.
Управляващите се оправдаха, че Народното събрание е получил указа за ветото на Румен Радев, откакто е изменен необнародваният закон през различен закон и опцията за двойната наказателна клауза към този момент е отстранена. Другият, по-логичен вид, беше депутатите да се съобразят с ветото и да отстранен корекция за бързите заеми.
“Използваната от законодателя правна техника не води до колизия на правни правила и наредбите на член 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за Данък добавена стойност и параграф 13 от Закона за Данък добавена стойност се наслагват темпорално, поредно, вследствие на което се възвръща настоящата до 1 януари 2021 година правна уредба ", разяснява през вчерашния ден ръководителят на комисията по финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) на съвещание на комисията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР