Парламентарната република не е изчерпана.Бащите на българската Конституция са счели,

...
Парламентарната република не е изчерпана.Бащите на българската Конституция са счели,
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: България трябва да остане парламентарна република

Парламентарната република не е изчерпана.
Бащите на българската Конституция са счели, че Народното събрание може да отбрани публичния, държавния и гражданския интерес.
Неслучайно от повече от 32 години има многопартиен модел и единствено вотът на българските жители взема решение кой ще го съставлява и с какви болшинства.

Това сподели депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в ефира на „ Денят онлайн “ по NOVA NEWS.

„ Кризата в последните две години не значи привършване на модела. Смятам, че духът на парламентаризма е различен – единство в името на страната, разговор сред противопоставими една на друга тези, концепции и партии.

Атанасова бе безапелационна, че не е време България да трансформира модела на държавното си устройство. Тя разясни, че то би трябвало да остане република с парламентарно ръководство.

Депутатът сподели, че този парламент се е провалил в най-важното, а точно да излъчи постоянно, устойчиво и работещо държавно управление.
Тя счита, че е значимо да се означи, че „ тези, които желаеха да чегъртат явно не съумяват “.
 

По нейни думи слоганите, които се употребяват в предизборни акции не способстват за това страната ни да има устойчиво ръководство, да има диалози сред партиите и водачите им за значимите цели за България тематики. Атанасова счита, че всеки е взел поуките си.

Антагонизмът сред политиците се трансформира в съществена тяга, а това не е градивно, уточни тя.

Депутатът разяснява изказаните избрания „ положителните сили “ и „ апостоли на Сатаната “. „ Покварата на политическият живот до степен, в която държанието на някого наподобява детско, не е от изгода на никого. Истинският политик може да поема отговорност. Когато е сбъркал – да се извини, в това число на народа си, за неверните решения, за непопулярните решения. Аз не съм чула опрощение нито за инфлацията, нито за 1 лева от горивата, нито за „ Джемкорп “, нито за Nexo “, сподели Атанасова.
Тя прикани политиците да бъдат по-смирени.
Депутатът сподели, че в случай че това опълчване продължи се изпускат значимите тематики за българите. Атанасова сподели, че е по-важно да се слагат общите цели и да се работи за тях. Тя изрази терзание, че по тези тематики не се водят диалози.

По отношение на упреците за правосъдната промяна и Еврозоната, депутатът сподели, че е разумно някой да желае да употребява една неосъществена за следващ път промяна като „ знаме “ за идната акция. Атанасова сподели, че „ тези, които веят знамето на правосъдната промяна и битка с корупцията, като само тяхна, партийна, непокътната територия не вземат участие в гласуването на тези значими законопроекти “.

Депутатът сподели, че предлага на всички, които смятат, че правосъдната промяна и антикорупционните закони са значими да създадат предизборно съглашение, в което да се запишат ясните задължения с гаранция, че парламентарните групи ще ги отстояват. Тя уточни, че времето може да се употребява не за политическо опълчване, а за подготовка на законосъобразни текстове, които да устоят теста на Конституционния съд. Атанасова разясни, че е предложила това обществено и през медиите.

Депутатът разяснява решението на Политическа партия и Демократична България да дадат на Конституционния съд Решението на Народно събрание за освобождението на ръководителя на Сметната палата. Тя сподели, че мандатът на ръководителя е изминал преди една година. Атанасова разясни, че няма учредения за противоконституционност в решението за освобождението му. „ Партиите в миналата коалиция направиха противоконституционно почистване на сметки в КЕВЪР, „ Булгаргаз “, преди да са изтекли мандати, преди да има избор “, сподели тя.

По тематиката за Северна Македония Атанасова съобщи, че съвсем всички парламентарни сили са се обединили зад една обща декларация, която цели друг звук сред двете прилежащи страни. Тя посочи, че в последните две седмици тонът е бил извънредно остър. „ Всеки, който има българско съзнание, даже да няма български паспорт би трябвало да бъде защитаван от нашата страна “, добави депутатът. Тя посочи, че би трябвало да се съблюдава тонът на добросъседство. По нейни думи Македония би трябвало да продължи пътя си към евроинтеграция. Депутатът изрази вяра, че европейската интеграция значи взаимно почитание, ценене на историята и добросъседство.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР