Парламентарната правна комисия се събра на извънредно заседание в ранни

...
Парламентарната правна комисия се събра на извънредно заседание в ранни
Коментари Харесай

Театър: Правната комисия се събра в ранни зори, за да демонстрира воля за съдебна реформа - Политика

Парламентарната правна комисия се събра на изключително съвещание в ранни зори тази заран, с цел да продължи правосъдната промяна. Време обаче няма - изтича последната седмица на 48-ото Народно заседание, а сбирката е следващата проява на политическа воля.

Членовете на комисията одобриха общите законопроекти за Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

Според Правилника за организацията и активността на Народно събрание периодите сред двете четения не могат да стартират, в случай че са признати на първо четене законопроекти за промени в един и същи закон. Такъв е въпросът с опитите за въвеждане на механизъм за следствие на основния прокурор. Опитите са два - през Закона за правосъдната власт (на " Възраждане " ) и през Наказателно-процесуалния кодекс (на Министерския съвет). И по двата закона обаче са признати промени на разнообразни вносители и би трябвало да се обединят в общ законопроект. След това залата ще реши кой да е срокът сред двете четения. Очаква се това да се случи през днешния ден.



Дори срокът да бъде оптимално скъсен - на три дни, още веднъж няма да има време за старт на правосъдната промяна. Срокът ще изтече в петък, когато се чака 48-ото Народно събрание към този момент да е в историята. (При естествени условия, след приключването на периода, текстовете се връщат за второ четене в комисия, а по-късно - за дефинитивно приемане в зала - б.а.).

Правосъдният министър Крум Зарков прикани правната комисия да се събере още през вчерашния ден, с цел да има време Народно събрание да вкара механизъм за следствие на основния прокурор. Днес ръководителят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС му отговори задочно:

" Това е недодялан напън върху Народното събрание. Не разбирам за какво той (Крум Зарков - б.а.) чака Народно събрание да е негов гумен щемпел ".

Зам.-председателят на комисията Милен Матеев от " Продължаваме промяната " пък съобщи, че за приемане на законопроектите, за които има политическа воля, се погазват всички периоди и правила. Той засяга Изборния кодекс, който така наречен " хартиена коалиция " в Народното събрание одобри на три четения (с превъзмогване на ветото - б.а.) за негативно време. Матеев е на мнение, че няма никакъв късмет измененията в Наказателно-процесуален кодекс да станат факт.

Единствената опция е президентът Румен Радев да забави разпускането на 48-ото Народно събрание с няколко дни. Той обаче няма такова предпочитание и побърза да разкритикува партиите, заявявайки, че " Народно събрание няма да свърши за три дни това, което не свърши за три месеца ".

И по този начин, макар явната проява на политическа воля за правосъдна промяна, гласуването на текстовете демонстрира неналичието на такава - текстовете неведнъж бяха неодобрени от парламентарни групи, които афишират правосъдната промяна като собствен главен приоритет.

Кой и по какъв начин се погрижи да няма механизъм за следствие на основния прокурор

Двата законопроекта за промени в Наказателно-процесуален кодекс - на Надежда Йорданова от " Демократична България " и на Министерския съвет - влязоха в комисия на първо четене на 11 януари. Този на Йорданова е импортиран още в първия ден на 48-ото Народно събрание, а този на Министерски съвет - на 30 декември 2022 година Тук се появиха първите обвинявания за бламирането на правосъдната промяна - представители на ГЕРБ-СДС в поредност от телевизионни участия обявиха, че Зарков е внесъл законопроекта прекомерно късно и не е оставил задоволително време за приемането на текстовете. Паралелно ръководителят на правната комисия Радомир Чолаков не включи в програмата предлагането на Демократична България съвсем три месеца .

Когато текстовете най-накрая влязоха в комисия, заседанието завърши в 20 ч., само че без политически спор и гласоподаване. Промените бяха отсрочени с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък ". Причината - членовете на комисията се умориха. Това са същите депутати, които със забележителен порив 18 часа прекрояваха Изборния кодекс.

На идващото постоянно съвещание на комисията промените бяха признати, само че седемте дни закъснение се оказаха съдбовни за превръщането на текстовете в закон, както предвижда правосъдният министър Крум Зарков. А и ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " не позволиха текстовете да влязат в дневния ред на Народното събрание.

Миналата седмица, откакто стана ясно, че текат последните дни живот на 48-ото Народно събрание, текстовете най-накрая влязоха на първо четене в зала. Партиите заявиха поддръжка за тях, само че малко след 18 ч. в четвъртък ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи провалиха кворума и неодобряваха промяната. Критиките обаче отидоха при " Продължаваме промяната " и " Демократична България " - половината депутати от двете групи отсъстваха от зала и не съумяха да се върнат за регистрацията. (Проверка на кворума се прави преди гласоподаване, каквото не предстоеше. Въпреки това Йордан Цонев ревизира кворума, записаха се 76 депутати - 2 от ГЕРБ и 1 от Движение за права и свободи, след което той небрежно приключи съвещанието - б.а.).

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР