Парламентарната правна комисия прие на първо четене предложението Бюрото за

...
Парламентарната правна комисия прие на първо четене предложението Бюрото за
Коментари Харесай

Демократична България предлага разпускане на ВСС, Ива Митева с резерви

Парламентарната правна комисия одобри на първо четене предлагането Бюрото за отбрана на очевидци да премине към правосъдното министерство. Трите законопроекта бяха подкрепени от множеството партии. Днес от " Демократична България " внесоха законопроект, с който оферират разпускането на настоящия Висш правосъден съвет и избирането на нов. Председателят на Народното събрание Ива Митева изрази запаси към предлагането.

Разпускането на сегашния Висш правосъден съвет и в двумесечен период избирането на нов състав, оферират от " Демократична България ". В законопроекта им е планувано новите кадровици на правосъдната власт да могат да извършват и магистратските си специалности, само че при по-ниска натовареност по време на мандата им в Съвета.

Очевидно, че легитимността на сегашния Висш съдебен съвет е изчерпана, само че този Висш съдебен съвет би трябвало да избере идващия ръководител на Върховен касационен съд до края на годината, което не е без значение по какъв начин ще бъде извършена процедурата, сподели Атанас Славов, народен представител от ПГ на " Демократична България ".

Аз неведнъж съм казвала, че имам терзания по отношение на предварително преустановяване на мандат на Висш съдебен съвет, защото там има конституционни решения и знаете, че Конституционно избран мандат не може да се приключва с елементарен закон, сподели Ива Митева, ръководител на Народното събрание.

Атанас Славов обаче твърди, че законопроектът не опонира на решението на Конституционния съд.

Когато се трансформира всъщност детайли на действието на един орган, както е направено в Законопроекта, а точно магистратите да могат да продължат да реализират магистратските си функционалности, а не напълно единствено да се занимават като членове на Висш съдебен съвет, това е едно от основанията, които позволяват предварително преустановяване на мандата, добави Атанас Славов, народен представител от ПГ на " Демократична България ".

Ще го видя деликатно, ще го прочета и ще преценим. Ако в действителност се разпусне края на другата седмица Народното събрание или по-другата, в действителност няма да има време. Но въпреки всичко може да се направи някакво разискване, изясни Ива Митева, ръководител на Народното събрание.

Правната комисия обаче даде зелена светлина на предлагането Бюрото за отбрана на очевидци по наказателни производства да се реалокира под шапката на правосъдното министерство. Трите законопроекта, импортирани от " ИТН ", " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! " ще бъдат обединени в един сред първо и второ четене.

ГЕРБ се оповестиха срещу измененията.

Това ли е най-важната тематика пред страната - Бюрото по отбрана? Нищо друго не е това, с изключение на лична офанзива, сподели Дани Каназирева, народен представител от ПГ на ГЕРБ.

А от Движение за права и свободи не утвърждават единствено преместването.

Смятаме, че мястото на Бюрото е в прокуратурата, само че следва да се означи следното. Споделям причините на сътрудника Славов, само че и на другите сътрудници, които мотивираха възможни противоконституционни текстове и причините за разделяне на управляващите. Считам, че казусът не е къде ще се намира бюрото, а във функционалностите на чиновниците на това Бюро, сподели Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи.

Така от Движение за права и свободи поддържат тезата Бюрото да се занимава единствено с защита на очевидци и магистрати, като отпаднат пълномощията да прави арестувания и да обезпечава обиски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР