Парламентарната правна комисия обсъжда върнатия от президента Закон за противодействие

...
Парламентарната правна комисия обсъжда върнатия от президента Закон за противодействие
Коментари Харесай

Парламентарната правна комисия обсъжда върнатия от президента Закон за противодействие срещу корупцията

Парламентарната правна комисия разисква върнатия от президента Закон за противопоставяне против корупцията и нелегално придитото имущество. Първото си за тази година съвещание депутатите започнаха с процедурни разногласия. 

Филип Попов от  Българска социалистическа партия " За България " попита за какво се бърза с президентското несъгласие като напомни, че първо ръководителят на Народното събрание би трябвало да осведоми депутатите, че има такова несъгласие, по-късно да го разпредели на правната комисия. Попов посочи, че няма да желае отсрочване на точката, само че упорства за пояснение. То беше обещано от ръководителя на правната комисия, съгласно който няма нарушаване в процедурата, защото посредством медиите ветото на президента била станало публично известно.

От своя страна той напомни, че депутатите имат ангажимент  освен от пленарната зала, само че и по комисии и по тази причина се наложило свикването  на тази изключителна. След десетина минути разногласия и пояснения правната комисия реши с цялостно болшинство през днешния ден да се занимава с върнатият от президента антикорупционен закон и думата беше дадена на правния консултант на президента Румен Радев, Емилия Друмева , с цел да стимулира това несъгласие. 

Без да разяснява съответни политически изявления тя съобщи, че ветото на президента е било стимулирано отговорно и доброжелателно и съобразено с Конституцията и европейските документи. Аргументира се, че има политически претекстове и изясни, че такава е  конституционната уредба, и че институциите у нас съществуват в границите на едно политическо пространство като назова инструмент за баланс опцията на президента да постанова несъгласие върху законите, които счита, че нарушават Конституцията или са нарушаване на целесъобразността. 

Така следва депутатите откакто дебатират по ветото да гласоподават, с цел да стане ясно дали към този момент са авансово декларирани и в ефира на " Хоризонт " позиции на представители на болшинството, че ветото ще бъде отхвърлено, ще се потвърдят в действителност.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР