Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване Законопроекта за

...
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо гласуване Законопроекта за
Коментари Харесай

Комисията по здравеопазване прие Бюджет 2024 г. на първо гласуване


Парламентарната комисия по опазване на здравето одобри на първо гласоподаване Законопроекта за държавния бюджет на Р България за 2024 година, импортиран от Министерския съвет на 24 ноември 2023 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Георги Гьоков сподели, че Българска социалистическа партия няма да поддържа законопроекта.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов пък съобщи, че ПГ на ГЕРБ-СДС ще поддържа заложения Законопроекта на държавния бюджет за 2024 година Той, обаче, акцентира, че 15 млн. лева е нищожна сума за организирането и провеждането на скрининг на болести. „ Не виждаме политическа воля в Министерството на здравеопазването за основаване на структури, които да организират тези национални стратегии за скрининг ", добави Ангелов. Той добави, че от ГЕРБ-СДС изрично ще упорстват в този бюджет да бъде записано основаването на Национален център по трансфузионна хематология в Бургас. Освен това, сподели още Ангелов, не се виждат и спомагателни средства за построяването на нова СЕСПА.

Ангелов попита и по какъв начин е сметнато, че за проектирането на Протонен център е нужен 1 млн., както и с какви документи разполагат. От здравното министерство обясниха, че основаната работна група е изпратила отчет с общата сума, която е нужна за построяването, оборудването и стартирането на плана и това не е решение и предложение на Министерство на здравеопазването.

„ Включването на единствено 1 млн. значи, че страната изрично няма политическаа воля и абдикира от този план ", безапелационен е Ангелов, като уточни, че цената на плана е 148 млн.

Внесеният от Висш съдебен съвет различен Законопроект за държавния бюджет на страната за 2024 година беше отритнат с 3 гласа „ срещу " и 13 „ въздържали се ". Нито един депутат не гласоподава „ за ".

Снимка: БГНЕС

Внесеният от Министерски съвет Законопроект за държавния бюджет на Р България беше подсилен с 12 гласа „ за ", 4 „ срещу " и нито един въздържал се.

В Законопроекта за държавния бюджет на страната за 2024 година са заложени 68,8 млн. лева за обезпечаване в годишен размер на увеличените хонорари на личния състав в системата на Министерството на здравеопазването – за Центровете за незабавна здравна помощ и за Регионалните здравни инспекции, считано от 1 август 2023 година, и дължимите средства за социално-битово и културно обслужване за личния състав.

2 млн. лева са планувани за организационно и финансово подкрепяне на български жители за осъществяване на действия по асистирана репродукция при лица с неплодородие, лечимо на първо място с методите на асистирани репродуктивни техники.

60 млн. лева за спомагателни дотации за лечебни заведения за болнична помощ за осъществяване на държавната политика за отбрана и запазване живота и здравето на жителите в съответната област при изключителни обстановки, повреди и произшествия, в осъществяване на член 106а, алинея 5б от Закона за лечебните заведения;

За обезпечаване на лекарствени артикули, предопределени за лекуването на инфекциозни болести (ХИВ зараза и туберкулоза) по отношение на годишното увеличение на броя регистрирани пациенти с ХИВ и включването на терапия с еднотаблетен режим са заложени 10 млн. лева

15 млн. лева са планувани за обезпечаване на ваксини за наложителни имунизации и реимунизации по Имунизационния календар на Р България за 2024 година, за гарантиране на резистентност и непрекъснатост на имунизационния развой и предварителна защита на здравето на българските жители от ваксинопредотвратими болести, при отчитане на европейски и национални рекомендации за имунизация, непрекъснато разрастващите се новаторски технологии при създаване на имунизациите за повишение на тяхната успеваемост и сигурност, както и развиването на имунизационната политика в България в сходство с тази на държавите-членки на Европейски Съюз.

6,6 млн. лева за поддръжка на образованието за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето при предстоящо разширение в обсега на признатите специализанти тук-там, финансирани от страната, за обезпечаване на нужните за страната специализанти.

2,5 млн. лева за обезпечаване на средства за навременно образуване на дезинсекционни мероприятия за надзор на комарните популации.

3,8 млн. лева спомагателна финансова поддръжка за повишение готовността на Българския Червен кръст за реакция при бедствени и спешни обстановки, при което достигнатата дотация от държавния бюджет за Планинската избавителна работа при БЧК възлиза на 2,6 млн. лева

15 млн. лева следва да отидат за организирането и провеждането на скрининг на болести, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на дамите – неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката, като средство, спомагащо за ранната диагноза на избрани болести, които имат тежко протичане и съществено здравно-социално значение.

12 млн. лева спомагателен трансфер към НЗОК за помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания, отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване.

За здравноосигурителни заплащания по Бюджета на НЗОК са планувани в допълнение 1 110,6 млн. лева, при опазване наклонността за нарастване с над 20% на разноските за извънболнична помощ, по отношение на 2023 година, които заемат 22,5% в общата конструкция на здравноосигурителните заплащания. Планира се да се осъществят редица действия, свързани с профилактика и ранно разкриване на болесттите, както и действия, свързани с следене лекуването на пациентите и установяване на успеваемостта на разходите;

Предвидени са 2,3 млн. лева за нарастване на възнагражденията на педагозите в детските ясли за постигане на междинна работна заплата не по-малко от 125 на 100 от междинната работна заплата за страната през 2024 година

2,2 млн. лева за нарастване издръжката за здравните кабинети в държавните и общинските детски градини и учебни заведения, както и 12 млн. лева за опазване размера и за продължение на политиката за компенсиране на разноските за развъждане, образование и образование на деца, които не са признати в детски ясли и яслени групи в детски градини.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР