Парламентарната комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за

...
Парламентарната комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за
Коментари Харесай

Парламентът прие закон, улесняващ наемането на граждани на трети страни на сезонна работа

Парламентарната комисия по туризъм одобри на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България (ЗЧРБ), импортиран от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ПГ ГЕРБ-СДС, на 23 април, с който се цели усъвършенстване на процеса по наемане на жители на трети страни на сезонна работа.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев, който участва на съвещанието на комисията, уточни, че решаването на казуса със сезонните служащи от трети страни е въпрос, който вълнува работодателските организации в туризма, които изпитват проблеми при попълването на недостига на работна ръка. Приемането на този законопроект е знак за това по какъв начин националното посланичество поддържа работата на работодателите в този комплициран миг, сподели Милошев и добави, че би било неоспорим триумф, в случай че тези нормативни промени бъдат признати в оставащите два дни работа на този парламент.

Основните промени се отнасят до процедурата по даване на опция за дълготрайна и краткосрочната сезонна претовареност. Законопроектът цели да се сътвори правна опция чужденец, който обитава на територията на България и има позволение за престояване, друго от единното позволение за престояване и работа, висококвалифицирана претовареност и вътрешнокорпоративен трансфер, да кандидатства за престояване, без да е належащо да напуща територията на страната, се показва в претекстовете към плана на нормативен акт.

Законопроектът цели прецизиране на съответстващите разпореждания от ЗЧРБ във връзка с здравното обезпечаване на сезонните служащи с позволено право на дълготрайно престояване след приемането на документа за пребиваване; опция за удължение периода на престояване на чужденци, извършващи сезонна работа.

На изключително съвещание през вчерашния ден Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред одобри на първо четене законопроекта.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР