Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие единодушно

...
Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика прие единодушно
Коментари Харесай

Пакетът закони за хората с увреждания мина през ресорната комисия

Парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика одобри единомислещо на първо четене законопроектите за хората с увреждания и за персоналната помощ, съобщи кореспондент на БГНЕС. Двата законопроекта, които са в отговор на публичното неодобрение и желанието за промяна в обществения бранш, влязоха в пакет за разглеждане в Народното събрание, а след прекосяването им през комисиите следва да бъдат гласувани на първо четене в пленарна зала на съвещанието в петък. Законопроектите получиха поддръжката на депутати от всички партии, а в полемиката участваха доста представители на разнообразни организации на хора с увреждания, някои от които показаха мощно сериозни отзиви.

Проектът на Закон за хората с увреждания вкарва нова самостоятелна оценка, която е сложна и ще отразява потребностите на индивида с увреждане, изследвайки неговото здравословно положение, функционалните усложнения и съществуването на бариери при осъществяване на ежедневните му действия, както и типа на нужната поддръжка.

От 1 януари 2019 година на хората с увреждания над 18-годишна възраст ще се дава месечна финансова поддръжка, която ще компенсира разноските, подбудени от увреждането. Размерът на финансовата поддръжка ще се дефинира според от линията на беднотия. През 2019 година хората с над 90% степен на увреждане с право на непозната, които получават обществена пенсия за неработоспособност, ще получават 57% от линията на беднотия или 198 лева на месец.

Със законопроекта се планува от 1 януари 2021 година да се сътвори Държавната организация за хората с увреждания като нова конструкция към Министерския съвет. Тя ще изготвя самостоятелната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права. Предвижда се създаване и осъществяване на Национална стратегия в поддръжка на работодателите за финансиране на действия по пригаждане и съоръжение на работни места и обезпечаване при нужда на достъп до тях, за стимулиране и подкрепяне на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания.

Със законопроекта се основават благоприятни условия за обществено финансиране на планов принцип на действия за създаване на налична среда. Предвижда се още от 01 януари 2020 година финансирането и даването на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания да премине към системата на опазването на здравето.

Като създател на Закона за персоналната помощ и участник в изработването на Закона за хората с увреждания присъединяване в съвещанието на комисията взе омбудсманът Мая Манолова. „ Ние поддържаме този план. В продължение на дълги дни и часове през юли и целия август месец екипът на омбудсмана, национално визиите организации и протестиращите майки работихме съществено и динамично. Имахме разправии, кавги, обиди, сълзи, овакантяване на групата и връщане на текстове, само че в последна сметка се обединихме към този план, който е показан през днешния ден “, напомни Манолова.

По отношение на Законопроекта за персоналната помощ публичният бранител изясни, че той е идея на цели 7 национални митинга на майките от самодейността „ Системата ни убива “, които участваха в изработването му. „ Този закон е витално значим за хората с най-тежки увреждания, за техните фамилии. Ще им обезпечи естествен живот “, счита Манолова. Според нея най-важното качество на законопроекта е, че основава резистентност на обществената помощ. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР