Парламентарната комисия по отбрана подкрепи проекта на правителството за покупка

...
Парламентарната комисия по отбрана подкрепи проекта на правителството за покупка
Коментари Харесай

Kомисията по отбрана одобри проекта за покупка на ПВО „lRlS-T”

Парламентарната комисия по защита поддържа плана на държавното управление за покупка на немска система за противовъздушна защита „ lRlS-T ”

Предложението беше импортирано от Министерския съвет на 1 август. Десет депутати гласоподаваха „ за “, срещу – нямаше, а трима гласоподаваха „ въздържал се “.

Стойността на първия стадий от плана е 356 184 633 лева Първият стадий, след подписване на контракта, ще бъде сбъднат в рамките до 39 месеца с придобиването на първични отбранителни качества. Реализирането на последващите стадии ще са с времеви параметри в сходство с разполагаемия финансов запас.

Предвижда се придобиването на два броя зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с огромен обхват на деяние и на осем броя ЗРК със междинен обхват на деяние. Придобиването на тази техника ще способства за създаване и поддържане на спомагателни качества за защита, защита и надзор на въздушното и морски пространства, за осъществяване на задания по отбрана на удари от въздуха по стратегически обекти и по обекти от сериозната инфраструктура на страната, както и опция за включването им в Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна защита на НАТО.

С решение от 2023 година Министерският съвет утвърди плана на Меморандум за съгласие по отношение на закупуване на наземни системи за Противовъздушна отбрана в границите на Инициативата „ Щит на европейското небе “ като основа за водене на договаряния и упълномощи министъра на защитата да организира договарянията и да подпише Меморандума, написа в претекстовете на предлагането. В тази връзка в интервала 22-24 юли 2024 година в Министерството на защитата бяха извършени работни срещи с представители на Федералното министерство на защитата на Федерална република Германия и на немската компания „ Diehl Defence ” по отношение на придобиване на наземни системи за Противовъздушна отбрана „ lRlS-T ” в границите на Инициативата „ Щит на европейското небе “ (ESSI).

В хода на полемиките и след получени уточнения от немска страна, българската страна съобщи желание за закупуване един брой „ lRlS-T SLM ” на обща стойност 356 184 633 лв.. Допълнително е планувана опция за закупуване на до пет броя „ lRlS-T SLM ” и на един брой система за отдалечен обхват „ lRlS-T SLX ”, като бяха предоставени и цени за тях до 2032 година

Предвижда се първият стадий на Проект „ Придобиване на зенитно-ракетни комплекси ” да се финансира от разноските за защита на България, както и от постъпилите през 2024 година и от предстоящите през 2025 година обезщетителни суми за предоставени дарения на въоръжения и техника. За тази цел през съответните години разноските за защита следва да бъдат на равнища, позволяващи обезпечаването на нужния финансов запас, включващ както посочените средства по контракта, по този начин и нужните разноски за Данък добавена стойност, мита и транспортни разноски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР