Парламентарната комисия по енергетиката прие на първо четене проектобюджета за

...
Парламентарната комисия по енергетиката прие на първо четене проектобюджета за
Коментари Харесай

Проектобюджетът за 2022 г. получи зелена светлина от енергийната комисия |

Парламентарната комисия по енергетиката одобри на първо четене проектобюджета за 2022 година с 11 гласа " за ", 2 " срещу " и 2 " въздържал се ".

Точката не беше вписана в в началото оповестения дневен ред и това е повода, заради която разглеждането на бюджета срещна отпор от депутатите от ГЕРБ-СДС и " Възраждане ", макар че единственият член на комисията от партията на Костадин Костадинов - Искра Михайлова, поддържа предлагането за нова точка на председателя Радослав Рибарски. 

Така единствено два дни откакто и ден, откакто текстовете бяха импортирани в Народното събрание, стартира ударното разглеждане на държавния бюджет за 2022 година (Финансовият министър Асен Василев даде поръчка, че бюджетът ще бъде импортиран в Народно събрание до 31 януари. Председателят на Народното събрание Никола Минчев пък предвижда, че той ще бъде признат до края на март. Правителството чака актуализация на бюджета през лятото.)

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС разкритикува ръководителя на комисията за бързането при разглеждането на законопроекта и съобщи, че за една вечер е мъчно да бъде прегледан проектобюджет от 410 страници.

Зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов показа проектобюджета за 2022 година в раздел " Енергетика ". Той изясни, че няма забележителна разлика в средствата за ведомството спрямо тези, заделени в миналогодишния бюджет. Данаилов добави, че през идната година не се предвижда и нарастване на заплатите в министерството.

Министър Александър Николов пък разяснява, че неналичието на нарастване на бюджета на ведомството и в същото време множеството задания приказват за нарастване на продуктивността на министерството.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС попита министъра какви средства ще бъдат отделени за битови и небитови консуматори през идната година. Николов отговори, че сега в проектобюджета са заложени над 1,5 милиарда лева, които обаче могат да са повече или по-малко според с потребността и цените.

По думите му приоритет на държавното управление ще бъде изплащането на обезщетения за февруари, а след обстоен разбор - и за март, и при потребност - отпущането на нови обезщетения.

Министърът изясни, че има различни трасета за доставка на азерски газ при вероятно закъснение на интерконектора с Гърция. Той добави, че има опция България да получи спомагателни количества на пазарни цени. При потребност това ще бъде договаряно през актуалната година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР