Парламентарната група Продължаваме Промяната (ПП) настоя в декларация Министерският съвет

...
Парламентарната група Продължаваме Промяната (ПП) настоя в декларация Министерският съвет
Коментари Харесай

ПП поискаха удължаване на бюджета, ГЕРБ и ДПС се обявиха против, БСП иска изменения по стария

Парламентарната група " Продължаваме Промяната " (ПП) настоя в декларация Министерският съвет да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 година В декларация от трибуната на Народното събрание Искрен Арабаджиев от Политическа партия настоя Министерският съвет да извърши задължението си по Закона за обществените финанси. Той напомни, че срокът за това е изминал в края на октомври, а задължението на Министерския съвет не е изпълнено. ГЕРБ разясниха, че удължаването на бюджета е най-безопасният вид. Движение за права и свободи още веднъж ги поддържаха. Българска социалистическа партия подчертаха, че са срещнали схващане от другите партии за договаряния по бюджета, но така, както е влезнал този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе в същия тип ". 

Каквото и да се разберем с ГЕРБ за общи ограничения, това не трансформира позицията ни, че няма да подкрепим държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в коридорите на Народното събрание.

Коментарът й е по отношение на импортираното от служебния кабинет предложение за удължение на действието на Бюджет 2022 и през идната година.

Лидерът на социалистите направи уточнението, че дебатите по бюджета и дебатите по сформиране на държавно управление са две радикално разнообразни тематики и прикани да се разграничават. 

Това не е болшинство за държавно управление. Оставаме на нашата позиция, че няма да подкрепим държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", разясни Корнелия Нинова.

Нинова изясни, че народните представители нямат право да внасят Закон държавния бюджет, а могат да употребяват единствено това, което внесе кабинетът - длъжностен или постоянен. " Предстоят ни забавни диалози, само че съм сигурна в едно - по този начин, както е влезнал този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе в същия тип ", безапелационна е тя.

Нямаме време за губене във връзка с бюджета, хората чакат действителни решения за живота си, съобщи Нинова.

Тя добави, че е предложила на председателски съвет сред партиите да се внесат допълнения и промени в закона за удължение на бюджета, входиран от служебното държавно управление.

Поставих въпроса на председателски съвет с предложение сред първо и второ четене на закона, който е внесъл служебният кабинет, да беседваме какви допълнения ще сложим, тъй че да подсигуряваме успокоение на хората и финансова непоклатимост. Остава да уточним технологията по какъв начин ще стане това, съобщи Нинова. Тя твърди, че е срещнала схващане измежду ръководителите на парламентарни групи.

По думите ѝ сред първо и второ четене бюджетът ще бъде " усъвършенстван ", защото в настоящия си тип замразява приходите в условия на инфлация и като цяло води до още по-голямо обедняване.

Тя акцентира, че от особена значимост е повишението на минималната работна заплата, както и помощите за младите фамилии и възрастните хора от уязвимите групи. Нинова даде да се разбере също по този начин, че този закон " няма да излезе във типа, в който е влезнал в Народното събрание ".

На въпрос дали бюджетът може да се трансформира в добра основа за постоянно държавно управление, водачът на социалистите посочи, че няма единогласие по конкретиката, а евентуално ще се наложи всяка партия да отстъпи от нещо.

" Не мисля, че това е болшинство за държавно управление ", сподели Нинова.

Тя посочи, че предстоят диалози за държавно управление и връчване на мандатите, а до тогава хората чакат дейности за гарантиране на приходите им.

Нинова още веднъж съобщи, че с удължителния закон се замразяват приходите. Тя уточни също, че от Българска социалистическа партия са срещу разноските за придобиване на бойни самолети.

ГЕРБ удължаването на бюджета е най-безопасният вид

Подходът на служебното държавно управление да предложи удължение на бюджета за 2022 година до март 2023 година е най-безопасният вид,  разяснява пред публицисти Томислав Дончев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Според него да се гласоподава Бюджет 2023 година в режим на предизборна акция от Народното събрание, има заплаха да го трансформира в " успех на политическата безнаказаност и пазаруване на гласове ". По думите на Дончев има риск в тази обстановка всяка партия, правейки оферти за едно или друго перо в бюджета, да се опита да купува гласове с парите на българите. Томислав Дончев настоя всеки, който предлага един или различен разход, преди този момент да го остойности и да каже какъв брой пари ще коства и от къде ще дойдат те. Ако партиите не са в положение да считат, тогава дано да се направи едно съвещание на бюджетна комисия, с наличието на министъра на финансите, специалисти на Министерството на финансите, които да дадат прецизен план за всяко едно от предложенията, предложи Томислав Дончев.

Той уточни, че към момента нямаме ръководещо болшинство, а един бюджет е редно да бъде препоръчан от Министерския съвет с явен небосвод. Призивът ми към всички политици е с изключение на да анонсират, с изключение на да декларират предпочитание, да се научат да считат. Всеки нов разход, би трябвало да допуска нов доход или отпадането на различен разход, разяснява депутатът.

Според Дончев технологията с удължаването на бюджета за 2022 година препятства някои от най-големите опасности и " рисков политически популизъм " във допустима предизборна конюнктура.

Относно образуването на болшинство в този парламент Томислав Дончев разяснява, че следи процеси на отрезвяване и постепенно завръщане на здравия разсъдък, само че времето на конституционната процедура може да се окаже незадоволително за образуване на болшинство в този парламент.

Движение за права и свободи още веднъж застанаха зад решението да се удължи бюджета за 2022 г. 

Решението на служебното държавно управление да внесе удължение на бюджета за 2022 година е вярно. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание Петър Чобанов, ръководител на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и депутат от Движение за права и свободи.

Чобанов уточни, че тъкмо " Продължаваме Промяната " не би трябвало да упорстват за нов бюджет, а първо да обяснят техния, както и за какво сме стигнали до тази обстановка, в която се обрисуват толкоз огромни дефицити - над 11 милиарда за следващата година и задължения над 15 милиарда. Октомври месец е сладкодумен образец, в който имаме един милиард недостиг, без кой знае какви финансови разноски, разяснява депутатът. Този недостиг се дължи най-вече на настоящото осъществяване на бюджета и на настоящи разноски, изясни Чобанов.

По думите му, с изключение на огромния недостиг, който се обрисува за следващата година, рискът идва и оттова, че самите работодателски организации чакат мощен спад на приходите си идната година с над 15 % по отношение на тази година, което съдържа доста огромен риск данъчните доходи да не се окажат по-големи, а да има понижение. В съществени европейски страни ще има криза, което значи, че ще се забави търсенето. Ние би трябвало да сме доста деликатни в тази обстановка, без да имаме ясно политическо болшинство, което носи действителна отговорност за дейностите си, а не хвърля в общественото пространство лозунги, няма по какъв начин да се случи и бюджетът, разяснява той. Фискална политика и стопанска система не се ръководят с лозунги, добави депутатът.

Според Чобанов решението да се внесе закон, който продължава действието на политиките, заложени в бюджета за 2022 година, е краткотрайно решение, в което Народното събрание ще се опита да съобрази всички потребности, тъй че хората да посрещнат зимата и да я преживеят умерено. На въпрос какво ще се случи, в случай че сред двете четения има оферти, които да нарушат макрорамката, финансистът изясни, че надали депутатите могат да си разрешат огромна фриволност в тази обстановка. " Самият дух на законопроекта е удължение на действието на това, което имаме и сега. Нека деликатно да забележим какво имаме сега, какви благоприятни условия ни дава, в случай че някои от тези благоприятни условия са пропуснати, да ги удължим, само че да се измислят нови ограничения. Да се опитваме от Закон за удължение да го превърнем в пълностоен бюджет, е мъчно да се случи " разяснява той. За нас е значимо всички ограничения да продължат да се извършват, сподели Чобанов. И добави, че предложенията на придвижването ще са в тази посока.

" Основната мярка, която предлагаме, е да се сътвори държавно управление. Движение за права и свободи от няколко Народното събрание упорства, че не би трябвало да се чертаят червени разграничителни линии. И упорства за идейно хомогенно болшинство ", напомни депутатът. Той бе безапелационен, че в случай че такова болшинство се сътвори, то Движение за права и свободи са подготвени да вземат участие и да имат водеща роля в него.

Аргументите на Политическа партия за удължение на бюджета 

В декларацията действието по удължение на бюджета за тази година се дефинира като " погрешно ". В момента рецесиите взимат друга посока всяко тримесечие, в случай че не и всеки месец. Тази променлива среда изисква съответни ограничения. Особено значимо е това за приходите на българите, сподели Арабаджиев. Той бе безапелационен, че българите чакат дейна политика по приходите и съобщи, че точно поради това от Политическа партия оферират нарастване на минималната работна заплата, повдигане на пенсиите и данъчни облекчения за младите фамилии.

Не можем да оставим най-уязвимите да понесат сами инфлационния удар - това би било безконтролно, сподели Арабаджиев.

От Политическа партия ясно заявяваме, че в случай че служебното държавно управление не внесе бюджет за 2023 година, ще изложим страната, бизнеса и хората на редица опасности. Съществуващите ограничения за бизнеса не могат да се финансират съответно, да не приказваме за въвеждането на нови ограничения, които несъмнено са нужни, а тъкмо това чакат българските жители от нас, сподели той.

Арабаджиев уточни, че бизнесът чака цената на електрическата енергия да бъде обезпечена, а пенсионерите чакат в допълнение нарастване на пенсиите, което да изпреварва инфлацията. Хората, които получават минимална работна заплата, чакат нейната актуализация, съобщи Арабаджиев.

Има заплаха и от понижаване на кредитния рейтинг на България, сподели още той. Арабаджиев настоя Министерският съвет да си свърши работата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР