Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на комисия, която

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на комисия, която
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на комисия за дейността на Мартин Божанов

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще поддържа основаването на комисия, която да откри всички обстоятелства и условия към активността на групата на убития Мартин Божанов по прякор Нотариуса и всички свързани изказвания за нерегламентирана активност и напън върху правосъдната система. Освен това ще започва и процедурата за избор на членове на новата Антикорупционна комисия.

Това заяви заместник-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС и ръководител на парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията Рая Назаря, представена от пресцентъра на партията.

" Изключително притеснителни са данните, които в последните дни излязоха в общественото пространство за оказване на напън върху магистрати, за съществуване на частен клуб на магистрати, както и за продължаваща активност за имотни измами, от които са потърпевши голям брой български жители ", сподели Назарян. По думите й ГЕРБ като виновна партия ще продължи да е мотор на правосъдната система, с цел да бъдат прекратени за в бъдеще сходни групи и схеми за нарушение на публичния интерес. Да се подсигурява самостоятелен съд и прокуратура, както и достъп до навременно правораздаване, безапелационна беше Рая Назарян.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ добави, че всички способени органи, които имат информация и имат проверяващи функционалности следва да бъдат извикани и изслушвани в Народното събрание, с цел да дадат информация, която ще отговори на въпросите на обществото, само че в това време няма да попречи на следствието.

Готови са и процедурните правила за избора на новия състав на Антикорупционната комисия, разгласи още ръководителят на комисията по противопоставяне на корупция Рая Назарян. Вицепремиерът Мария Габриел е координирала тези правила с Европейската комисия за идния избор, добави тя.

Рая Назарян разясни, че процедурните правила за първи път ще се случват в България, като досега сходна комплицирана и многопластова процедура не е провеждана. „ Тя е основана на правилото гласност и бистрота. Включва тройна бистрота посредством съществуването първо на асортимент в номинационна комисия, по-късно парламентарната отраслова комисия и най-после избор в Народното събрани посредством 2/3 от присъстващите народни представители “, изясни ръководителят на комисията по противопоставяне на корупция.

Критериите за претендентите са написани в закона, по тази причина номинационната комисия стартира първо с асортимент по допустимост- дали претендентите дават отговор на законовите условия, посочи ръководителят на комисията по противопоставяне на корупция и заяви, че номинации могат да се вършат с изключение на от народни представители, по този начин и от юридически лица с нестопанствена цел в социална изгода.

„ След този асортимент номинационната комисия пристъпва към чуване, което още веднъж е обществено, както всяко едно деяние от процедурата. Комисията ще приключи своята активност с отчет и целесъобразно оценяване по три разнообразни характерности за всеки един от претендентите “, добави заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР