Парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна пленарното заседание на Народното събрание

...
Парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна пленарното заседание на Народното събрание
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС напусна протестно пленарната зала

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна пленарното съвещание на Народното събрание през днешния ден след скандал, разразил се поради отменяне на кандидатурата на Младен Маринов за член на една от краткотрайните парламентарни комисии , основани през днешния ден.

Със 199 гласа „ за “,  7 „ срещу “ и 2 „ въздържали се “ националните избраници утвърдиха да бъде основана Временна комисия, която да проверява всички условия при потреблението на сълзотворен газ и използването на мощ и помощни средства от страна на Министерство на вътрешните работи против протестиращи жители по време на митингите на 10 юли и 2 септември предходната година.

Всяка партия имаше правото да номинира по двама членове. От ГЕРБ-СДС в началото предложиха Младен Маринов и Тома Биков. Номинацията на някогашния вътрешен министър по време на митингите обаче срещна отпор, като по предложение на  Българска социалистическа партия кандидатурата на Маринов беше гласувана настрана от всички останали и отхвърлена от пленарната зала. След решението Биков разгласи от парламентарната естрада, че няма да взе участие в тази комисия и си направи отказ. Последва спор в пленарната зала, след който депутатите от партията на Бойко Борисов напуснаха съвещанието и оповестиха, че няма да оферират други кандидатури.

На брифинг в Народното събрание ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че „ 600 000 български жители, представлявани от 63 депутати на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, бяха лишени от посланичество в парламентарна комисия “ и дефинира протичащото се като „ следващото дъно, достигнато от новите варвари в 46 Народно заседание ”.

По-рано, също след няколко часа разногласия се роди и друга краткотрайна проверяваща комисия. Депутатите почетоха импортираното предложение от " Демократична България " да бъде образувана краткотрайна анкетна комисия за парк „ Росенец “.

В рамките на три месеца комисията би трябвало да откри каква е била работата на контролните органи по установените нарушавания там през лятото на 2020 година, както и дали са били законосъобразни дейностите на Министерство на вътрешните работи тогава. Поводът са събитията от предходната година, когато водачът на " Да, България " Христо Иванов дебаркира предишното лято с гумена лодка край летните сараи на Ахмед Доган, само че не бе позволен на плажа в региона от гардове на НСО, които пък след това отнесоха и рецензии за поругаване на български народен байрак, забит от Иванов на брега край сараите.

Задачата на комисията ще бъде да ревизира има ли незаконосъобразни дейности и бездействия на способените органи на територията на лесопарк „ Росенец “, намиращ се в региона на нос „ Чукалята “ край Бургас. От Движение за права и свободи предложиха в обсега на комисията да се включи и установяването на нарушавания по Закона за устройство на територията на полуостров " Буджака " край Созопол, само че това предложение беше отхвърлено.

Според съпредседателя на Демократична България Христо Иванов основаването на комисията не е просто заяждане с почетния ръководител на Движение за права и свободи, който, „ се е отдръпнал в една „ скромна “ виличка и гледа биокраставици “. „ Не може да има частна благосъстоятелност в морето, това е удивително достижение на паралелната власт “, уточни още Христо Иванов от парламентарната естрада, който дефинира мястото като „ анклав в българския законов суверенитет “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР