Парламентарната група на ДПС подготвя конституционни промени. Те са на

...
Парламентарната група на ДПС подготвя конституционни промени. Те са на
Коментари Харесай

ДПС подема инициатива за конституционни промени

" Парламентарната група на Движение за права и свободи приготвя конституционни промени. Те са на фаза работа с специалистите по заданието и ще включват условията и рекомендациите на нашите европейски сътрудници “, разгласи на брифинг в коридорите на парламент Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Той не посочи коя област ще обиден измененията, само че е авансово ясно, че главните рекомендации на Европейски Съюз са в региона на правосъдната промяна.

През последните няколко години Европейски Съюз желае от България да извърши рекомендациите на Венецианската комисия за унищожаване на безконтролността на основния прокурор и структурна промяна на Висшия правосъден съвет. ГЕРБ и Движение за права и свободи в продължение на повече от 10 години са главната политическа опора на статуквото в правосъдната власт, която стартира с безконтролността и несъразмерната власт на основния прокурор.

Сега Движение за права и свободи се пробва изпреварващо да скъса връзката си с редица проблематични сфери. Партията внесе даже законопроект за унищожаване на капиталовото поданство, което енергично защитаваше преди Съединени американски щати да глобяват техния народен представител Делян Пеевски по световния закон „ Магнитски “. Един от причините на Съединени американски щати за налагането на глобите против Пеевски бе точно хипотетичното му въздействие при раздаването на български паспорти.

" Когато сме подготвени с нашия законопроект, ще го дадем на другите парламентарни групи, който желае да ги подпише”, сподели Цонев в отговор на въпрос, обвързван с обезпечаването на парламентарна поддръжка за тях.

Още в 45-я парламент " Демократична България " внесе пакет от оферти за промени в конституцията, които плануват радикална правосъдна промяна, само че тогава не се забелязваше изключително възторг за поддръжка от страна на Движение за права и свободи и ГЕРБ.

През декември Томислав Дончев от ГЕРБ също изрази готовността на партията да поддържа конституционни промени в областта на правосъдната промяна. Преди това обаче партията сложи като изискване уволнението на вътрешния министър Бойко Рашков.

Движение за права и свободи разгласи, че ще има и втора група законодателни начинания по отношение на антикорупционното законодателство. Той удостовери, че Движение за права и свободи ще поддържа всички начинания, свързани с оповестения от държавното управление приоритет за нулева приемливост към корупцията.

„ Най-важната борба с корупцията е отстраняването на изискванията за реализиране на такава, а това би трябвало да стартира от законодателството”, уточни Цонев и добави, че по тази тематика парламентарната група на придвижването към този момент е внесло първия си законопроект за премахването на капиталовото поданство и издаването на „ златни паспорти”.

Друга законодателна самодейност на придвижването в границите на тази парламентарна сесия ще са промени в Закона за публичните поръчки.

“Виждаме, че държавното управление е заето с други работи, ние ще му оказваме помощ. Нашият законопроект ще отстрани опцията за ин хаус процедури”, сподели той. Движение за права и свободи към този момент държи „ тази врата (в закона) да бъде затворена”.

Освен промени в Закон за обществените поръчки, от Движение за права и свободи готвят и промени в Закона за обществените финанси, с цел да бъдат спрени добилите известност „ разноски през джипката”. Разходите, които прави изпълнителната власт, би трябвало да минават през глобата на Народното събрание, означи депутатът.

Промени ще бъдат готови и в Закона за поощряване на вложенията, сподели Цонев. Друга група промени са свързани с промени в законодателството в поддръжка на хората в обществената сфера за справяне с рецесията и инфлационния потрес, уточни той.

„ Ще внесем промени в Закона за горите, с цел да спре всяка власт, която пристигна да употребява, дървата за огрев като бухалка за напън политически или за изборни технологии. Имаме подготвеност да внесем такава смяна. Нашият електорат е тежко потърпевш и при ръководството на ГЕРБ, и при ръководството на Рашков”, уточни Цонев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР