Парламентарната група на БСП за България внася проект за решение

...
Парламентарната група на БСП за България внася проект за решение
Коментари Харесай

БСП иска комисия да разследва програмата за саниране

" Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " внася план за решение за основаване на краткотрайна комисия за определяне на обстоятелствата и условия, свързани с осъществяване на Националната стратегия за саниране ". Това съобщи зам.-председателят й Жельо Бойчев. " Искаме да станат ясни всички условия, свързани с изработването на критериите на програмата и осъществяването на задачите й, с метода на установяване на пределните цени на строителните действия, които неведнъж бяха поправени, изразходваните финансови средства досега по програмата, както и постигнатите резултати. Трябва да стане ясно и бъдещото развиване на програмата ", добави той.

Бойчев напомни, че по искане на " Българска социалистическа партия за България " е имало спор в Народното събрание, на който са били признати решения. " Съгласно тях, министърът на районното развиване внесе информация в Народното събрание, от която излиза наяве, че все още има подписани контракти за близо 2 милиарда лева, има 4759 контракта, подписани сред общините и съответните етажни собствености, само че няма планувани финансови средства в бюджета за продължение на програмата и осъществяване на договорите ", сподели още аленият народен представител.

" Министър Нанков твърди, че се нуждаем от създаване на цялостна жилищна тактика и е нужен ангажимент на притежателите за продължение на бъдещата стратегия ", сподели още Бойчев. Според него все още не е ясно какво е бъдещето на програмата, какъв % ще бъде заплащан от българските жители, в случай че те продължат своето желание да санират жилищните си здания. " Създава се дискриминация с тези, които употребиха 100% финансов запас досега и тези, които би трябвало да доплащат. Притеснени сме от констатациите, отразени в отчета на Сметната палата, че е нарушен член 119 от Закона за обществените финанси, където е казано, че бъдещи задължения за пускане на стратегии, които ангажират бюджетен запас, може да стане единствено посредством бюджета и решение на Народно събрание. Цитира се точно Националната стратегия за саниране и ангажирането над 1 милиарда лева запас за 2017 г, който не е гласуван в държавния бюджет ", акцентира Бойчев. Зам.-председателят на левицата в Народно събрание изрази вяра, че посредством работата на тази комисия ще станат ясни по какъв начин са били избирани и определяни компаниите.

" Още в предишния мандат, когато тази стратегия започва, сме имали особени забележки към нея и най-много по метода, по който тя се организира. Акцентът, който се слага е по какъв начин бяха образувани цените? Как се получи по този начин, че бяха понижени към два пъти? ", попита националният представител Манол Генов. Той изясни, че 1/3 от постройките са приключени, 1/3 са в осъществяване и 1/3 чакат привършване на публичните поръчки. " Обвързването с изявлението на президента е случайност – еднообразно мислене по избран проблем ", сподели още Генов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР