Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ призова Анкара да

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ призова Анкара да
Коментари Харесай

Европа с призив към Турция да отмени предсрочните избори


Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ прикани Анкара да анулира плануваните за 24 юни т.г. предварителни избори и като причина уточни острото разминаване с европейските критерии.

Контролната комисия на ПАСЕ в Страсбург показва, че изборният закон в Турция е изменен единствено месец преди решението за предварителния избор, изключителното състояние още веднъж /за 7-и път/ е продължено, съществуват подозрения за сигурността и прозрачността на изборите, а всичко това значи, че те няма да бъдат извършени в изискванията на народна власт. Отбелязано е, че късият интервал сред новия избирателен закон и датата на вота не подсигурява време на политическите партии за акомодация и подготовка. Това е в несъгласие с правилата, избрани от Венецианската комисия, съгласно които изборните правила могат да се трансформират 3 месеца преди датата на вота. Освен това изборният предел остава на равнището от 10%, което не дава отговор на разбирането за политическия плурализъм, отбелязва турската редакция на Дъждовни води.

Тревожно е и това, че съгласно новата изборна система полицията ще има правото да влиза в секционните изборни комисии. Турция не е изпълнила и рекомендациите за медийното отразяване на изборите и за финансирането на политическите партии, заложени в отчетите на ПАСЕ и ОССЕ след предходния избор, установи контролната комисия. В решението й е очебийно, че в действителните условия не могат да бъдат проведени демократични избори и по този начин тяхната легитимност ще бъде сложена под подозрение. Поради това ПАСЕ насочва сериозното си обръщение към Анкара да анулира предварителния избор, а то е подкрепено от редица европейски институции. ПАСЕ сложи под мониторинг Турция предходната година към провеждането на конституционния референдум от 16 април.

Все още няма изясненост дали европейската конструкция ще изпрати свои наблюдаващи за плануваните за 24 юни избори в Турция, която е член на Съвета на Европа. Въпреки безапелационния знак от Страсбург, през днешния ден на постоянното съвещание на парламентарната група на ръководещата ПСР президентът и партиен водач Реджеб Ердоган съобщи, че стартът на предизборната му акция ще бъде даден в Измир и по-късно няма да остане непосетено място в страната, оповестяват турските медии. Държавният глава се закани да „ съсипе мръсната игра “ на валутния курс по отношение на турската лира и уточни мега-проектите /третото летище на Истанбул, Канал Истанбул, 3-етажния тунел под Босфора, първата копка на моста при Чанаккале/ като връх в стопанската система под управлението на ПСР. Ердоган сподели, че през месец май в закрита спортна зала в Европа ще организира избирателен протест с турската общественост, само че отхвърли да назове в коя страна ще бъде това. С този избор стартира времето на още по-голямата народна власт и благоденствието, на сигурността и спокойствието, това ще бъде вотът на нашите младежи, уточни Ердоган. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР