Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие в четвъртък

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие в четвъртък
Коментари Харесай

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призна депортирането на украински деца за геноцид

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ( ПАСЕ ) одобри в четвъртък резолюция, с която призна депортирането на украински деца в Русия за геноцид.

По-рано украинското държавно управление заяви, че 19 384 украински деца са били депортирани от Украйна в Русия след началото на съветската инвазия през февруари 2022 година, а ориста на още хиляди остава неразбираема.

Според текста на резолюцията преместването на украински деца е било " ясно планувано и проведено като държавна политика ". Целта на тази политика е била " да се унищожат всички връзки и характерности на тяхната украинска еднаквост ".

В на ПАСЕ се акцентира, че документалните доказателства за изселването на украинските деца дават отговор на интернационалното определение за геноцид. В документа асамблеята се базира на доказателства, събрани в отчет на делегата на ПАСЕ Пауло Писко от Португалия, в който се загатва, че депортираните деца са били подложени на развой на " русификация " посредством превъзпитание на съветски език.

Има и образци за деца, на които не е било разрешено да приказват украински, били са подлагани на агитация и са били принуждавани да посещават лагери за военно образование.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства признатата резолюция като значимо решение, което ще помогне " да се потърси отговорност от Русия и нейните водачи ". Във вечерното си видеообръщение късно в четвъртък той сподели, че това е първото самопризнание от страна на интернационална организация на такова високо ниво.

" Депортирането на украински деца е един от добре премислените детайли на опита на Русия да заличи идентичността на нашия народ, да унищожи самата същина на украинците. Това е съзнателно закононарушение на геноцид, осъществено от съветски публични лица ", добави той.

В четвъртък асамблеята на ПАСЕ приветства решението на Международния углавен съд в Хага от март и комисарката по правата на детето Мария Лвова-Белова по обвинявания във военни закононарушения и прикани за тяхното осъществяване.

В отговор на заповедта Русия против съда в Хага. Кремъл твърди, че прехвърлянето на украински деца в Русия е било филантропична акция за отбрана на сираци и деца, изоставени в зоната на войната.

ПАСЕ приканва също Организация на обединените нации и Червеният кръст да получат достъп, с цел да могат да съберат информация за съответните деца.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР