Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) подкрепи снощи приемането

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) подкрепи снощи приемането
Коментари Харесай

Радост в Прищина, гняв в Белград: Исторически вот в Страсбург приближи Косово до Съвета на Европа

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) поддържа нощес приемането на Косово за член на Съвета на Европа и предложения Комитета на министрите да вземе такова решение. За утвърждението на отчета на докладчика за Косово в Съвета на Европа Дора Бакояни гласуваха 131 депутати, 29 гласоподаваха срещу, а 11 се въздържаха. Гласуването бе предходено от няколкочасов спор. Преди утвърждението на отчета ПАСЕ отхвърли всички промени, препоръчани от Сърбия.

Балканските представители в ПАСЕ гласоподаваха с огромно болшинство в поддръжка за участие на Косово. Всички български представители гласоподаваха „ за “. Депутатите от балканските страни, които не признават Косово, също гласоподаваха най-вече позитивно, отбелязва БГНЕС.

Четирима гръцки представители поддържаха Прищина, а единствено 1 беше „ срещу “, всички румънци гласоподаваха „ за “, 2-ма молдовски представители също, както и 2-ма от Босна и Херцеговина. Всички депутати от Албания, Хърватия, Турция и Словения поддържаха Косово. Любопитно е, че представителите на Украйна и Армения, които не признават Косово, също гласоподаваха „ за “.

Унгария се причисли към позицията на Сърбия, като всичките представители на Будапеща гласоподаваха „ срещу “.

Реакциите на вота в Страсбург бяха радикално разнообразни в Косово и Сърбия. Властите в Прищина обявиха, че гласуването е доказателство за напредъка на Косово в региона на зачитането на човешките права, демокрацията и върховенството на правото. Официален Белград обаче осъди решението и упрекна депутатите в Страсбург, че са подкопали основите на Съвета на Европа и на интернационалния юридически ред.

„ Парламентарната асамблея споделя „ ДА “ на Косово. Ние сме една крачка по-близо и единствено една крачка от участието в Съвета на Европа “, написа министър председателят на Косово Албин Курти във Facebook.

„ Следващият и финален стадий, който ни чака, е министерският през май. Тъй като от 1951 година Комитетът на министрите не е вземал решение, друго от Становището на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, имаме вяра, че идната фаза също ще бъде приключена сполучливо. Нашата работа обаче ще продължи “, добави той.

Курти акцентира, че демокрацията, върховенството на закона и човешките права ще завоюват от участието на Косово в Съвета на Европа .

„ А с Косово там Съветът на Европа придобива нова и витална народна власт, където господства законът и се съблюдават човешките права “, акцентира той.

Президентът на Косово Вьоса Османи съобщи в същото време, че „ гласът на европейците е бил чут “.

Изпълняващият длъжността министър председател на Сърбия и министър на външните работи Ивица Дачич остро осъди рекомендацията на Косово да стане член на Съвета на Европа.

Това е „ ден на срама в ПАСЕ “, защото за първи път в историята „ нещо, което не е страна и което не дава отговор на главните условия в региона на правата и свободите на индивида “, е предложено за участие, съобщи нощес Ивица Дачич, представен от Танюг, съобщи Българска телеграфна агенция. Той уточни, че в продължение на 11 години Прищина отхвърля да образува Съюз на сръбските общини (в Северно Косово), което е тяхно интернационално обвързване, и организира политика на гнет против сръбския народ и етническо пречистване.

„ С това решение те подкопаха самите основи на Съвета на Европа и интернационалния юридически ред “, акцентира Дачич. „ За какъв принцип на отбрана на териториалната целокупност ще продължат да приказват, когато нарушиха териториалната целокупност на Сърбия “, сподели още той.

Ние ще продължим битката си с всички сили, ще се борим това решение да не бъде признато от Комитета на министрите на 16 май . И ще забележим цената на думата на интернационалната общественост, която даде на президента Александър Вучич, че Косово няма да бъде признато в Съвета на Европа, до момента в който не сътвори Съюз на сръбските общини “, уточни Ивица Дачич.

За да стане пълновръстен член на Съвета на Европа, Косово има единствено една стъпка: гласуването на Съвета на външните министри през май . Заседанието на Комитета на министрите би трябвало да се организира в интервала 16-17 май в Страсбург.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР