Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри резолюция, с която

...
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри резолюция, с която
Коментари Харесай

Съветът на Европа отново подкрепи Истанбулската конвенция, български депутат е против

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа утвърди резолюция, с която още веднъж изрече мощна поддръжка за своята Конвенция за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение (известна като Истанбулска конвенция) и за следващ път прикани страните от най-голямата правозащитна организация на континента да подпишат, ратифицират и приложат този документ, влезнал в действие на 1 август 2014 година

От гласувалите 96 национални представители в ПАСЕ " за " резолюцията се оповестиха 89, четирима се въздържаха, а 3 са " срещу ". Сред последните е и българският народен представител от Вътрешна македонска революционна организация Красимир Богданов. Другите двама са швейцарци от групата на либералите. Богданов е член на комисията по просвета, просвета, обучение и медии, както и на мониторинговата комисия, наблюдаваща дали страни на съдебна експертиза съблюдават поетите задължения и обещания. Никой различен от българските депутати в ПАСЕ не е дал своя вот.

В текста на резолюцията се споделя, че " Истанбулската спогодба " е представяна неправилно от съперниците ѝ като офанзива против фамилните полезности или като прокарваща скрити цели. Тези неправилни разбирания и умишленото погрешно показване в името на политически цели подкопава цената и огромния капацитет на конвенцията, както и забележителните достижения от последните години и ефикасното ѝ използване ".

Конвенцията е утвърдена от 34 страни от Съвета на Европа и е подписана от още 11 (сред които и България) и Европейския съюз. Две страни от организацията не са подписали и утвърдили, а документът е отворен за включване на нови страни.

В резолюцията се припомня, че Истанбулската спогодба не е предопределена единствено за Европа, както и че няколко страни, които не членуват в съдебна експертиза и други районни организации я употребяват при подготовката на съответното лично законодателство. " Тя прокарва равенството сред половете и насочва предизвикателство към половите стандарти в обществото. Организация на обединените нации се отнася към нея като към " златен стандарт " и я употребява като образец за стандарт в работата си. "

В този дух с резолюцията се приканват страните, които не са подписали и утвърдили конвенцията, да го сторят; да се ползва тя неотложно след одобряването ѝ от националните парламенти и да бъде подкрепяна на национално и интернационално равнище като се води битка с неправилното ѝ пояснение и дезинформацията за нея. Текстът приканва още страните членки да се преценяват, окуражават и поддържат на всички равнища работата на съответните неправителствени организации и членове на гражданското общество, борещи се с насилието против дамите, както и да открият дейно съдействие с тях.

Към националните парламенти се насочва рекомендация да проведат диспути и чувания за Истанбулската спогодба, да засилят акциите за информиране какви са достиженията и полезността на конвенцията " за да демистифицират неправилните показа за нея ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР