Парламентарната анкетна комисия, създадена по скандала с БНР привиква на

...
Парламентарната анкетна комисия, създадена по скандала с БНР привиква на
Коментари Харесай

Призовават Цацаров на изслушване в парламента за скандала в БНР

Парламентарната анкетна комисия, основана по абсурда с БНР привиква на чуване основния прокурор Сотир Цацаров идната седмица. Това взеха решение депутатите от комисията на първото си съвещание.
„ Очакваме по отношение на следствието на прокуратурата в БНР той да даде данни до каква степен е стигнало следствието и какви са резултатите от него “, сподели ръководителят на комисията Тома Биков от ГЕРБ. Той добави, че на база информацията, която Сотир Цацаров даде, комисията ще реши кого още да изслуша . Според него би трябвало това да са представителите на КРС и Съвет за електронни медии – институциите, отговарящи за двата проблема в предметната област на комисията – прекъсването на сигнала на БНР и подозренията за оказване на напън върху публицисти. Биков счита, че би трябвало да бъдат изслушани и генералния шеф на БНР, и журналистката Силвия Великова.
По думите му комисията би могла да откри систематични недостатъци в законодателството, които разрешават медиите да влизат във финансова взаимозависимост. „ Всеки недостиг води до взаимозависимост от бюджета. Българска национална телевизия има към 40 млн. лв. недостиг, БНР има 4 милиона, само че 4 млн. лв. не е по никакъв начин малко “, уточни той. Трябва да се упражнява предпазен надзор, безапелационен е Биков. „ Трупането на недостиг е систематична неточност – сключване на контракти без вземане предвид с финансовата рамка “, означи той.
Според него медийната комисия би следвало да инициира законодателни промени , тъй че вместо да се реализира следващ надзор, откакто е насъбран недостиг, да се направи по този начин, че законът да не разрешава неефективно харчене на пари . " Аз бих предложил в закона да бъде ясно дефинирано какъв брой отиват за спорт от бюджета на малкия екран, какъв брой отиват за журналистика, какъв брой за просвета и когато се надвиши този % генералният шеф да е влезнал внарушение на закона и Съвет за електронни медии да му желае отговорност за това ", сподели Биков като член на медийната комисия и акцентира, че това се отнася и за радиото.
" Финансовият проблем има връзка със зависимостта на публичните медии, тъй като когато имат огромен недостиг стават подвластни . В момента Българска национална телевизия и БНР са финансово подвластни, тъй като имат огромен недостиг от този който дава парите - държавния бюджет ", добави Биков.
По думите му уместни са промени в пълномощията и в отговорностите на Съвет за електронни медии.
Биков акцентира и че не е работа на анкетната комисия да поучава Съвет за електронни медии и да споделя какво да направи Съвет за електронни медии в една или друга обстановка.

Заглъхването на радиото явно е провокирало рецесия и откакто има такава рецесия би трябвало да се търси отговорност “, безапелационен е Биков, само че и акцентира, че комисията не може да издава присъди и да влиза в пълномощията на други органи. „ Надявам се да не създадем свръхочаквания, че можем да издадем присъда, тъй като не ние това работата или че можем да проверяваме нещо, само че бихме могли да дадем повече видимост на процесите в БНР, което явно претърпява рецесия “, сподели Биков. Той изрази вяра комисията да направи заключения за това до каква степен законодателството и медийното законодателство за БНР и Българска национална телевизия е проблем, който е спомогнал за пораждането на тази рецесия. „ Не е загадка, че се работи по закон, който е писан в друга обстановка и напълно друга медийна среда, по този начин, че в случай че тази комисия сътвори опция и реализираме единодушие за промени в законодателството, ще бъда на мнение, че комисията си е свършила работата “, добави Биков.
Депутатите от комисията одобриха вътрешни правила за организация на работата си, които са общоприети. Първоначално ръководителят Тома Биков предложи да се одобри съвещанията да се организират при кворум от една трета от членовете, вместо 50% плюс един, само че след забележка от страна на Александър Симов от Българска социалистическа партия, че това би означавало решения да се вземат от 3 – 4 депутата , поради, че цялата комисия е от десетина, Биков отдръпна предлагането си.
Временната комисия за изследване на обстоятелствата и събитията, свързани с спиране на излъчването на стратегия " Хоризонт " на БНР, както и на изказванията за политически напън върху управлението и публицисти от БНР е със период към два месеца, в който не влизат двете седмици, в които Народното събрание няма да работи и упованията са при започване на декември да изтече срокът й.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР