Парламентарна комисия по ревизия на управлението на кабинета Борисов и

...
Парламентарна комисия по ревизия на управлението на кабинета Борисов и
Коментари Харесай

ТЕЦ-овете на Ковачки, ЕРП-тата и варненска болница във фокуса на комисията по ревизия в НС

Парламентарна комисия по проверка на ръководството на кабинета " Борисов " и активността на държавните компании в последните 5 години организира първото си съвещание след сформирането на новото 46-о Народно заседание.

Над 60 са сигналите , постъпили към понеделник в комисията, означи ръководителят й Мая Манолова. След бурните диспути в пленарна зала обаче отрасловите депутати разгледаха единствено 3 от въпросите .

Осем топлоелектрически централи , благосъстоятелност на Христо Ковачки , били манипулирали данните за нездравословните си излъчвания, от което са икономисали 30 милиона евро. Това гласи изказване на уеб страницата " Биволъ ", което бе и първа точка в дневния ред на комисията " Манолова ".
 Започва инспекция в тецовете на Ковачки
Започва инспекция в тецовете на Ковачки

Заради противозаконното горене на боклуци

" Данните за въглеродните излъчвания на ТЕЦ-ове, свързани с Христо Ковачки няма логичност да са толкоз ниски . Според специалисти те са занижени ", сподели журналистът Димитър Стоянов, който е вносител на сигнала .

По думите му държавната хазна е ощетена с 30 милиона евро заради въпросните неакуратни данни . Основният проблем бил обвързван съответно с ТЕЦ-овете " Брикел " и " Бобов дол ".

Дори и да е имало занижени данни, то това няма по какъв начин да е ощетило бюджета, защото квотите за въглеродни излъчвания се купуват на интернационалната европейска борса, отвърнаха представители на страната .

Самите ТЕЦ-ове не са публично благосъстоятелност на Ковачки, само че от " Биволъ " правили обосновано съмнение, че предприемачът стои зад тях въз основа на грамите на американското посолство, изтекли в Уикилийкс.

Проблем в тази ситуация, показват вносителите на сигнала, било и че лабораториите, които наблюдават за данните на ТЕЦ-овете били благосъстоятелност на самите ТЕЦ-ове . Това обаче било европейска процедура, а въпросните лаборатории били упълномощени по всички условия на закона, обявиха държавните специалисти.

" Ако можем да обобщим - всеки оператор може да си сътвори лаборатория и да се управлява самичък " - направи извод Мая Манолова. Изводът й обаче провокира мощен митинг от страна на депутатът от ГЕРБ Анна Александрова . " Не правете такива заключения. Как може това да е по този начин, като има единствено 3 български акредитиращи лаборатории ", съобщи тя. " Само синтезирам. Очевидно не сте разбрали ", отвърна Манолова, на което получи отговор - " Не ми казвай по какъв начин да приказвам. "

Журналистите, подали сигнала, става известно обаче, към момента не са сезирали прокуратурата . Били сезирани обаче европейски институции. " Установили сме адреси, връзки, трансфер на специалисти от Централи, свързани с Ковачки към GMI Verify (верифициращата лаборатория на въпросните ТЕЦ-ове - бел. ред.) ", сподели Димитър Стоянов. Предстои сигналът да бъде импортиран и към съответните органи и на национално равнище, увери той.

" Ще желаяме спомагателна информация, в края на работата на комисията ще има законодателни промени ", увери Мая Манолова. В последващи съвещания ще бъде прегледана и тематиката с вноса на отпадък.
 Стефан Янев се срещна с индустриалци, ще се работи за съответна цена на тока
Стефан Янев се срещна с индустриалци, ще се работи за съответна цена на тока

Предстоят още срещи за цената на тока

Дейността на ЕРП-тата и образуването на цените на тока . Това бе втората точка, прегледана на дебютното съвещание на комисията по проверка. Сигнали по проблема са импортирани от двама жители - Огнян Пенев и Антон Мишев. Ответната страна обаче - КЕВР и " Електроразпределение Юг " нямаха представители в залата.

" Всеки държавен орган е задължен да спомага на народните представители в тяхната работа. Комисията има право да изисква информация, а в случай че те отхвърлят - това е проблем ", стачкува Димитър Делчев от " Изправи се БГ! Ние идваме! ", като настоя за механизъм, по силата на който представители на КЕВР да бъдат задължени да дойдат в Народното събрание.

Огромни и голословни такси за присъединение към електрическата мрежа и неизясненост по какъв начин КЕВР дефинира цените на тока - това всъщност са проблемите, разказани в двата сигнала.

" Къде сте чували да платите, с цел да станете клиент на някоя компания ", попита реторично Огнян Пенев.

Антон Мишев пък даде образец с жилищна кооперация с едвам 10 жилището, за която таксата за присъединение към мрежата била близо половин милион лв..

" Никой не може да разбере каква е формата за установяване на тези суми . Това е голяма причина за корупция ", сподели той.

Друг проблем - дългото време, което се чака за присъединение - приблизително 270 дни. " Представете си, в случай че сте взели заем от 20 милиона... ", добави Пенев.

Комисията " Манолова " прегледа и проблема на дребна компания от Варна . И по-конкретно - сладкарница, намираща се на територията на УМБАЛ " Света Марина " в морската столица , която била подложена на принуда - серия от инспекции от БАБХ и административен напън от страна на болничното заведение. Години наред били наематели, спазвали закона, само че били затворени нелегално. Незаконността на този акт била доказана и от съда .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР