Парковете ще са едно от местата с безплатен интернет. ©

...
Парковете ще са едно от местата с безплатен интернет. ©
Коментари Харесай

Започва подаването на проекти за безплатен общински интернет по програмата WiFi4EU

Парковете ще са едно от местата с безвъзмезден интернет.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Да си инсталираш финансов проблем

Банковите кражби към този момент стават и през смарт телефона, само че по какъв начин да се предпазим от тях
3 ное 2017
Умната къща към този момент е тук

Какво е нужно и какъв брой коства, с цел да се обкръжим с интелигентни уреди
20 окт 2017
Безжичният интернет – позабравеният воин на България

WiFi мрежите в страната освен са сносно развити, само че и еволюират
15 сеп 2017
Евродепутатите утвърдиха 120 млн. евро за безвъзмезден интернет в хиляди селища

Wifi4EU ще обезпечи интернет достъп за над 8000 общности в целия Европейски Съюз.
13 сеп 2017 На 7 ноември Европейската комисия (ЕК) ще насочи покана към общините за подаване на кандидатури по схемата WiFi4EU, чиято цел е да обезпечи безвъзмезден интернет достъп на основни публични места. Бюджетът на програмата е общо 120 млн. лева и е планувано да стигне до 8000 общини в Европейски Съюз, като подкрепи построяването на високоскоростна безжична интернет връзка на оживени места като паркове, площади, публични здания, библиотеки и здравни заведения. Одобрените планове ще получат ваучер на стойност 15 хиляди евро.

През август Министерството на превоза, осведомителните технологии разгласи, че по искане на Европейска комисия е осъществена инспекция на записаните български общини по самодейността, които тогава са били 227. Установено е било, че всички кандидатури дават отговор на условията.

Как ще се кандидатства

За да се обработи огромният брой планове от цяла Европа, процедурата по кандидатстване е опростена и напълно онлайн. Щом се записват на особено основания портал WiFi4EU, общините ще могат на 7 ноември единствено с един клик да заявят ваучер.

Комисията ще избере плановете на правилото " първи подал, първи получил ". В идната публикация ще бъдат класирани първите 2800 общини, като всяка страна има обезпечени най-малко 15 ваучера.

В идващите две години ще бъдат отправени още 3 предложения за кандидатстване по WiFi4EU – почти по една на всеки 6 месеца. Спонсорираните по WiFi4EU мрежи ще бъдат безвъзмездни, без реклами и без събиране на персонални данни, се споделя в известието от Брюксел.

Първият конкурс се провали

Реално настоящия конкурс ще е нов първи опит за пускане на схемата WiFi4EU, защото оповестеният през май банкет на планове беше анулиран. Причина за това беше техническа нередовност на портала за кандидатстване.

По думите на еврокомисаря по въпросите на цифровата стопанска система и общество Мария Габриел дефекти в софтуера, които са разрешили на някои общини да аплайват още преди отваряне на състезанието, а други не са имали опция въобще да влязат в системата, с цел да подадат своята кандидатура.

Иначе тогава сега на отваряне на процедурата над 5 хиляди общини са съумели да натиснат бутона за кандидатстване, а в границите на няколко часа техният брой е повишен на 11 хил.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР