Паркирането върху дюните по българското Черноморие е факт и през

...
Паркирането върху дюните по българското Черноморие е факт и през
Коментари Харесай

Грози ни до 5000 лв. глоба, ако направим това на морето

Паркирането върху дюните по българското Черноморие е реалност и през това лято. Фрапиращи са случаите на неуважение на законите по северните ни плажове, където стотици туристи разполагат свободно коли, каравани и кемпери върху предпазените територии. Институциите сложиха табели, които припомнят, че санкциите са от 100 до 5 хиляди лв. и започнаха инспекции.

Един от най-очарователните плажове по северното ни Черноморие – Дуранкулак Юг или по-известен като " Космос ", притегля с тюркоазения цвят на водата и голямата си пясъчна линия. В непосредствена непосредственост е Дуранкулашкото езеро и дружно попадат в предпазена територия, която от няколко години обаче страда от нашествието на наши и непознати туристи.

" Има дни, в които стотици коли са паркирали върху дюните. Съответно в тези дюни гнездят предпазени редки птици, които живеят в езерото, а преди птици от езерото ходеха по морския бряг. Имаше пеликани, които се разхождаха, имаше лебеди. Сега това нещо към този момент не може да се следи ", обясни Иван Начев пред NOVA News.

Местните поданици упорстват този оазис да се запази. " Това е най-големият плаж на север от Албена, който е предпазен и по " Натура 2000 " и по Рамсарската спогодба, дружно с акваторията, т.е. и плажната линия е предпазена и би трябвало просто да се реализира надзор, добавя той.

Според Начев тъкмо неналичието на надзор е в основата на казуса.

Наред с хората, които съблюдават разпоредбите, това притегля голям брой други, които ги погазват.

Само за седмица от общината, с към 3500 поданици, са извозени 22 тона боклуци.

Другият проблем обаче е неналичието на информация – без значение, че разпоредбите за плажуване са ясно написани в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и в този за биоразнообразието. Затова на среща в екоинспекцията във Варна при започване на август се взе решение за слагане на указателни табели. И община Шабла извършва своята част от уговорката.

" Точната дата на слагане не мога да кажа, преди 10-на дни, само че за резултат все още – не виждам подобен. Защото няма санкционирани хора и това, което би трябвало да предприемем всички и като гражданско общество, сигналите, които се подават, могат да бъдат подавани непосредствено към районно управление (на МВР) на полицията в Каварна, с цел да могат навреме хората, които работят там, да подхващат нужните дейности ", обясни Мариян Жечев, кмет на община Шабла.

И в случай че тук въпреки всичко има огромен паркинг, където хората могат да оставят колите си, с цел да отидат на плажа, то в Крапец не е по този начин, по тази причина и казусът там е по-сериозен. Пътят, който на процедура съществува, в картите е обозначен като дюни.

" Няма обезпечен подобен достъп, няма къде да се паркира и се паркира в пътя, който непосредствено е на плажа. Това би трябвало да бъде променено, надлежно този път да бъде картиран и всичко друго останало към него, което е дюни, било то сиви, бели или облесени дюни, и се употребява и за къмпингуване, да бъде отразено на място ", подчерта Жечев.

Картографирането в тази ситуация е извънредно значимо, тъй като без него наказателните постановления на полицията падат в съда. Необходимо е и наредбата, която ще регламентира дивото къмпингуване най-накрая да влезе в действие. Създадена още през 2019 година, тя търпи неколкократни промени и провокира бурни диспути на среща в Народното събрание, само че към момента не е реалност.

Екип на министерството на околната среда и водите направи лично изследване на положението на дюните в Крапец. Те са скъпи освен за флората и фауната в тях, споделиха експертите.

Нарушените дюни имат способността да се самовъзстановят за няколко години, в случай че хората не им пречат. Затова и от Регионалната ревизия по околната среда и водите сложиха указателна табела за законовите режими.

" Не си върша никаква заблуда, че с една такава акция, с една табела, нещата ще се свършат. това ще бъде един доста дълъг развой. Ние сме твърдо решени да го докараме до дъно. Работим дружно с МТ несъмнено, с Министерство на регионалното развитие, с Министерство на вътрешните работи. Така че това ще бъде дълъг развой и на санкциониране, на образоване, на ангажиране на гражданското общество ", каза Юлиян Попов, министър на околната среда и водите.

На взаимна работа ще разчита министър Попов и за приемането на наредбата за дивото къмпингуване.

" Принципно аз не съм срещу изобщо дивото къмпингуване, само че с цел да може то да бъде допустимо, по принцип то би трябвало да бъде доста добре следено. Бих споделил, че в случай че не може да бъде следено, да бъде неразрешено. В този смисъл се надявам на взаимна работа с цивилен организации, с други институции, с цел да може да стигнем до единодушие за ясния и ефикасен надзор на дивото къмпингуване ", уточни Попов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР