Парите за образование в бюджета за 2020 г. ще са

...
Парите за образование в бюджета за 2020 г. ще са
Коментари Харесай

Парите за образование щели да нараснат с 500 млн. лева през 2020 г.

Парите за обучение в бюджета за 2020 година ще са към 500 млн. лв. повече от заложените за тази година. Основната част от сумата - към 360 млн. лв., ще отидат за по-високите училищен заплати. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в четвъртък, представен от Българска телеграфна агенция.

Възнагражденията на педагозите ще се усилят с по-малко от 20%. С толкоз бяха вдигнати заплатите през тази година.

Отделно чакаме да бъдат заложени и средства за нарастване на заплатите на непедагогическия личен състав в сходство с общата политика за 10-процентно нарастване на възнагражденията, сподели министър Вълчев. Същият спомагателен разход беше заложен и в тазгодишния бюджет, а за него бяха избрани към 40 млн. лв..

Вълчев чака да бъдат заложени средства за нарастване на дотациите на висшите учебни заведения и на Българска академия на науките. " Може би за първа година ще има и национални стратегии във висшето обучение, с които да предизвикваме висшите учебни заведения да имат ефикасни политики в избрани области. Най-вероятно една от стратегиите ще бъде за педагогическото обучение и водим диалози в този момент с висшите учебни заведения ", заяви министър Вълчев. Въпросните стратегии са финансиране за смяна на образователните проекти по специалности, считани от страната за предпочитани.

Той означи, че евентуално ще има и целеви средства за рационализация на ученическите общежития през идната година, както и за възобновяване на кабинетите в учебните заведения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР