Парите за лекарства изобщо не са много. Възможно е да

...
Парите за лекарства изобщо не са много. Възможно е да
Коментари Харесай

Асоциацията на собствениците на аптеки: Парите за лекарства изобщо не са много

„ Парите за медикаменти въобще не са доста. Възможно е да са релативно доста според от общите разноски за здраве, само че това в безспорна стойност не е по този начин. Освен това, тези средства се харчат нерационално. Отдавна приказваме за така наречен прогенерина политика, която по този начин и не се случва. Това значи да се предписват и заплащат от Здравната каса главно генерични артикули, когато това е допустимо, а не скъпи истински артикули. Голяма част от бюджета на НЗОК се изяжда от новаторските лечения, които в доста случаи, надалеч не са такива. Но пък са постоянно са скъпи ”, уточни Николай Костов от Асоциацията на притежателите на аптеки пред Нова тв.

„ Стига се до такава степен да доплащаме за лекуване, тъй като обществените средства са малко, а и, тъй като тези средства се разпределят неефективно. Голям проблем на доплащането е освен размерът, а и извънредно неравномерното систематизиране. Има хора, които доплащат по няколко хиляди лв., само че има и такива, които не доплащат нищо. Ако системата е обективна, би трябвало всички хора да заплащат отмерено ”, разяснява доктор Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ.

„ Нормалното доплащане в Европейски Съюз за медикаменти е до 15%. В Германия, да вземем за пример, се доплаща такса на опаковка. Скъпите медикаменти изразходват огромна част от бюджета на Касата, а не постоянно си заслужава да се заплащат толкоз пари ”, добави Николай Костов. /nova tv
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР