Парите за култура да достигнат най-малко 1% от БВП. Околоко

...
Парите за култура да достигнат най-малко 1% от БВП. Околоко
Коментари Харесай

Партиите обещаха повече пари за култура


Парите за просвета да доближат минимум 1% от Брутният вътрешен продукт. Околоко това се сплотиха четирите договарящи партии за съдружно съглашение. Обещаха още, че въпросните средства би трябвало да се харчат транспарантно.

Ще се създаде и Национална културна тактика. Партиите се сплотиха и към задачата за съзадаването на непрекъснат фонд, който ще поддържа актьори и културти организация при спешни обстановка като локдаун да вземем за пример.

Кирил Петков от „ Продължаваме промяната “ съобщи, че въпреки всичко „ предприемачеството в културата не би трябвало да е табу “. Защото няма по какъв начин да се чака само финансиране от страната.

Постигато бе единодушие и към политиките за запазване на паметниците на културата.

Българска социалистическа партия още веднъж показаха концепцията си за така наречен „ културен чек “, от „ Демократична България “ също имат сходно предложение, само че го нарекоха „ ваучери “. Става дума за ваучери, с които ченици и младежи могат да закупуват билети за културни събития или книги. От „ ИТН “ прибавиха към тези хрумвания и въвеждането на наложителен културен календар за всяко дете в образователната стратегия – учениците да могат да посещават тетрални постановки и музеи със средства от бюджета. Предложението бе утвърдено от всички участници в срещата.

Повечето партии имат свои оферти за Закон за българския език и Закон за меценатството.

Българска социалистическа партия изиска тласъци за медиите, които пускат повече български продукции. Има Такъв Народ пък дадоха концепция за основаване на фонд „ Кино “.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР