Парите за култура да достигнат най-малко 1% от БВП. Околоко ...

Парите за култура да достигнат най-малко 1% от БВП. Околоко

Партиите обещаха повече пари за култура


Парите за просвета да достигнат минимум 1% от Брутен вътрешен продукт . Околоко това се обединиха четирите преговарящи партии за съдружно съглашение . Обещаха още, че въпросните средства би трябвало да се харчат прозрачно.

Ще се изработи и Национална културна тактика . Партиите се обединиха и към целта за съзадаването на непрекъснат фонд, който ще поддържа актьори и културти организация при спешни позиция като локдаун да вземем за пример .

Кирил Петков от „ Продължаваме промяната “ съобщи , че въпреки всичко „ предприемачеството в културата не би трябвало да е табу “. Защото няма по какъв начин да се очаква само финансиране от страната .

Постигато бе единодушие и към политиките за запазване на паметниците на културата.

Българска социалистическа партия още веднъж представиха концепцията си за така наречен „ възпитан чек “, от „ Демократична България “ също имат сходно предложение, само че го нарекоха „ ваучери “. Става дума за ваучери, с които ченици и младежи могат да закупуват билети за културни обстоятелства или книги. От „ Има подобен народ “ прибавиха към тези хрумвания и въвеждането на наложителен възпитан календар за всяко дете в учебната стратегия – учениците да могат да посещават тетрални постановки и музеи със средства от бюджета. Предложението бе одобрено от всички участници в срещата.

Повечето партии имат свои оферти за Закон за българския език и Закон за меценатството.

Българска социалистическа партия изиска тласъци за медиите, които пускат повече български продукции. ИТН пък дадоха концепция за основаване на фонд „ Кино “.

Източник: duma.bg