Парите са страхотно средство, с което да постигнем нашите цели

...
Парите са страхотно средство, с което да постигнем нашите цели
Коментари Харесай

Научените уроци от 5 лични истории за парите

Парите са ужасно средство, с което да реализираме нашите цели и фантазии, в случай че ги използваме рационално. Но има и неща, които в никакъв случай не би трябвало да вършим, в случай че не желаеме да загубим огромни суми. Аз съм ги научил по сложния метод – като съм допускал грешките, за които ще ви опиша в тази публикация. Американците имат една сентенция, която в свободен превод звучи по този начин: „ Ако някой ме излъже един път, е позор за него. Ако ме излъже два пъти, е позор за мен “ и се надявам повече да не позволявам тези неточности. Запомнете този лист с 5 неща и в никакъв случай, но в никакъв случай, не ги правете.

Никога не давай пари на заем на човек, който към този момент ти дължи пари

Преди няколко години ми се обади по-далечен родственик и ме помоли за „ огромна услуга “. Имал потребност от пари, с цел да си стъпи на краката, откакто останал без работа и към този момент два месеца не може да си откри прехранване. Ще ми ги върне скоро и ще „ почерпи “ от първата заплата. По принцип не давам пари назаем, само че родственици сме въпреки всичко, а и той е помагал на фамилията ми, когато бях дребен. Като период за връщане определихме „ до няколко месеца “. От време на време, този родственик ми се обаждаше да ме увери, че „ съвсем “ си е намерил работа и е въпрос на дни да стане. Това по този начин не се случи.

В един от диалозите вметна, че „ очевидно “ няма работа за човек като него и желае да започва личен бизнес с един бус. Вече бил намерил огромна част от сумата за него, а и един човек щял да го наеме незабавно по-късно. Искаше ми единствено „ няколко стотачки “, с цел да доплати буса. Дали желаех да го насърча да стане „ бизнесмен “ или тъй като реших, че това е единствения метод да ми върне по-големия заем, му дадох още пари. Това не свърши добре. След седмица той катастрофира с буса (не го беше застраховал), като повреди и стоката в него. Видяхме се след близо година и на срещата ми върна дребна част от заема, а останалата сложих в перо „ Научени уроци “. Ако ще давате пари на заем, защитете се най-малко с някакъв документ за това. Най-добре избягвайте да го вършиме, изключително на родственици и в случай че към този момент ви дължат пари.

Никога не купувай кола на остаряло преди да я ревизира експерт

И този урок научих по допустимо най-трудния метод – като изгубих пари. Сравнително късно изкарах шофьорска брошура (на 27 години) и нямах самообладание да си купя първата кола. Бях споделил на всичките си другари, че си диря нещо не доста скъпо, на което да се науча да карам, тъй като не си мислех, че двайсетина часа на шофьорския курс са задоволителни човек да придобие привички и рефлекси, нужни за ежедневното каране в град като София.

Един от тях сподели, че брат му внася коли от Австрия и има нещо уместно за мен. Беше същинска хубавица – доста добре изглеждаща спортна кола от влиятелна марка. Не беше първа младост, само че в моите очи изглеждаше съвършена. Направих тест драйв и беше по-добра от образователната кола. Няколко месеца карах без съществени поправки, единствено със промяна на консумативи, само че по-късно започнаха проблемите. Посещенията в сервиза ставаха все по-чести и по-скъпи. За похлупак се оказа, че купето изпод е покрито с наслойка, която мъчно би се отстранила. Също по този начин, устойчивостта на колата със задно предаване напролет и есента не беше добра, само че зимата беше същински пъкъл (за това не бях помислил). Това ме накара да я продам на доста по-ниска цена от тази на сходни коли. Доверих се на другар (по-скоро на брат му) и това беше в действителност огромна неточност. Повече не бих я позволил. Ако закупувам кола втора ръка, ще я ревизира в оторизиран за марката сервиз, където ще ми дадат цялостна информация за нея и положението ѝ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР