Парите от близо половин милион лева, отпуснати за обновяване на

...
Парите от близо половин милион лева, отпуснати за обновяване на
Коментари Харесай

Експерт пред Фрог: Ако вместо Калина Крумова, назначат Кобилкина в МВР, ще е все тая

Парите от близо половин милион лв., отпуснати за възобновяване на психотестовете за професионалните водачи, са извънредно огромни. Нереално е. Навежда ме на мисълта, че става въпрос за спекулация.
Това сподели пред Фрог някогашният началник на ДАИ-София и член на Института за пътна сигурност Кънчо Димитров във връзка обстоятелството, че съветничката на шефа на Министерство на вътрешните работи Валентин Радев получила близо 500 000 лв. с Данък добавена стойност, с цел да обнови психотестовете за професионалните водачи.

Искам да попитам кое постанова да се трансформират тестванията за професионалните водачи? Само да ги трансформират, тъй като били от дълго време, както споделя Калина Крумова, е малко необичайно. Не е въпросът да се усвоят някакви средства, а дали и до каква степен старите проби са ефикасни. За мен те са ефикасни.

Проблемът в тази ситуация е на напълно друго място. Навремето всички проби се организираха в така наречен регионални отдели на автомобилна администрация. И чиновниците, които ги организираха, бяха от самите регионални отдели. Какво стана? Решено бе частни компании да организират психотестовете. Съкратихме тези чиновници, а те на собствен ред отидоха да работят в частните лаборатории. Така тези, които получиха право да издават разрешенията, започнаха освен да се облагодетелстват посредством една или друга форма на корупция. Нещо повече-дори се стигна до рекет.

За една година имаш право да се явиш три пъти на психотест. Навремето доста претенденти отпадаха на първия и отиваха на второ явяване. Имаше и такива, които не устояха и отиваха чак на експертна комисия. Ако и там се провалиш, след една година стартира още веднъж цялата процедура. А в този момент какво стана? До второ явяване съвсем никой не стига. Всички се уреждат с нужния документ още на първото явяване. Който не е отишъл, той не е взел психотеста. Масово се разяснява, че не малко хора въобще не стъпват в лабораториите и против избрана сума се доставят с документа.

Другият доста огромен проблем е, че липсва ефикасен надзор от страна на Изпълнителна агенция” Автомобилна администрация”. Проблемът е в фрагментите, които правят тези психотестове. Кой да каже, че те не са ефикасни? Докато не се отстрани корупцията, нищо няма да се реши. Всичко е единствено измама.

Не познавам персонално министъра на вътрешните работи Валентин Радев, само че и да си назначи вместо Крумова сексоложката Наталия Кобилкина за консултант, няма да е по-различно от това, което е сега. Къде е експертизата и успеваемостта на Калина Крумова във връзка с пътната сигурност? Нямам нищо срещу нея. Но с какво тя потвърди, че нейните оферти са ефикасни и работят? Кой потвърждава, че старите проби не са ефикасни, а новите са?! Който не е отишъл, той не е взел психотеста.

Чувал съм, че против пари се взима психотеста. Носят се единствено имената и се изкарва. След пет години отново ще кажем, че тестванията са остарели. И давайте да вършим нови, с цел да гепим някакви пари. И тъй като постоянно ще има отнякъде пари да падат, по тази причина дайте по този начин да ги усвоим. Корупцията е главният камшик. В тази система съм от дълго време и мога да го кажа с ръка на сърцето.

На въпрос за какво Крумова нападна Института за пътна сигурност, откакто я подлагаха на критика, Кънчо Димитров изясни: На някой като му кажеш истината и той вика: Олеле, този дестабилизира страната. На Борисов като му кажат, че хората стачкуват, незабавно излиза с номера, че това било народна власт.Истината е, че некадърното ръководство изкарва хората на пътя. Хората, в случай че са удовлетворени ще излязат ли?! Не, няма.

Винаги когато става дума за пътна сигурност се споделят единствено един сухи числа. Да сте видели изчерпателен разбор на аргументите, довели до тежките произшествия? Аз най-малко не се сещам.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР