Парижкият институт за политически науки Sciences Po казва, че френско-иранският

...
Парижкият институт за политически науки Sciences Po казва, че френско-иранският
Коментари Харесай

Френско-ирански академик, затворен с години в Иран, се завръща във Франция

Парижкият институт за политически науки Sciences Po споделя, че френско-иранският учен Фариба Аделха, която е била арестувана години наред в Иран, се завърна във Франция

От Асошиейтед прес, 18 октомври 2023 година, 12:00 ч. следобяд Франция, заяви институтът за политически науки Sciences Po в сряда.

Аделха, антрополог, който беше задържан през 2019 година по обвинявания в сигурността, дойде във Франция във вторник, сподели Science Po.

Тя беше освободена от пандиза през февруари, само че не й беше разрешено да напусне Иран. По-рано тя беше освободена от пандиза през октомври 2020 година, с цел да излежи част от петгодишната си присъда под домакински арест, само че беше затворена още веднъж през януари 2022 година, сподели институтът.

Тя беше упрекната в " агитация против политическата система на Ислямската република " и " сговор за подкопаване на националната сигурност. "

" След като беше лишена от независимост за толкоз дълго време, каква тръпка е да приветстваме още веднъж нашия сътрудник Фариба, знак на нашата борба за академична независимост ", сподели в изказване шефът на Sciences Po Матиас Вичерат. „ Очаквам с неспокойствие да видя Фариба още веднъж в Sciences Po, нейния дом, скоро. ”

Френският президент Еманюел Макрон организира телефонен диалог с иранския президент Ебрахим Раиси в неделя, по време на който той прикани за освобождението на Аделха и трима други френски жители които към момента са арестувани в страната, съгласно френското президентство.

Аделха и френският учен Ролан Маршал, и двамата откриватели в Sciences Po, бяха задържани в Иран на 5 юни 2019 година Маршал беше освободен през 2020 година при явна замяна на пандизчии. Освобождаването му пристигна часове откакто френските управляващи освободиха Джалал Рухолахнеджад, ирански инженер, против който Съединени американски щати бяха упрекнати в опит за противозаконен експорт на американска технология в Иран.

По-рано тази година Бенджамин Бриер, френски жител, и Бернар Фелан, който има двойно френско-ирландско поданство, бяха освободени от ирански затвор. Те са били държани в Машхад в североизточен Иран.

Случайните освобождавания на европейци от ирански затвори са необятно обсъждани като част от деликатна оферта за услуги.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР