Парижки съд постанови присъда от 24 години затвор за лекар

...
Парижки съд постанови присъда от 24 години затвор за лекар
Коментари Харесай

Лекар от Руанда получи 24-годишна присъда във Франция за участието си в геноцида през 1994 г.

Парижки съд постанови присъда от 24 години затвор за доктор от Руанда, упрекнат в присъединяване в геноцида през 1994 година в родината му, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Состене Муниемана, на 68 години, беше приет за отговорен по обвинявания в геноцид, закононарушения против човечеството и подкрепяне на подготовката на геноцид.

Адвокатите му споделиха, че той ще апелира решението.

Муниемана не е бил арестуван и е останал на независимост по време на правосъдния развой, като няма да влезе в пандиза, до момента в който се гледа делото. Муниемана, който се преместил във Франция броени месеци след геноцида и бързо събудил подозрения измежду останалите жители на Руанда, които живеят там, отхвърли да е направил престъпления.



Состене Муниемана

Присъдата е произнесена близо 30 години след геноцида, при който са избити над 800 000 души от етническото малцинство тутси, както и представители на народността хуту, пробвали се да ги защитят. По това време Муниемана е 38-годишен гинеколог в Тумба, в южния регион Бутаре.

Обвинен е, че през април 1994 година е подписал " предложение за поддръжка " на краткотрайното държавно управление, което е направлявало геноцида, и че е взел участие в локален комитет и в срещи, които са организирали обиски против цивилни тутси.

По това време Муниемана бе другар с Жан Камбанда, началник на краткотрайното държавно управление. Медикът призна, че е взел участие в локални нощни патрули, които са били проведени за следене на хора от племето тутси, само че споделя, че го е правил, с цел да отбрани локалното население. Според прокурори очевидци са го виждали на контролно-пропускателните пунктове, ситуирани в града, където той е направлявал интервенциите.

Муниемана е упрекнат също, че е задържал няколко десетки цивилни тутси в офиса на локалната администрация, който " по това време е бил под негово управление ", и че е предавал " указания от управляващите на локалната милиция и жителите, които са довели до обкръжаването на тутси ".

Прокурорите обявиха, че има доказателства за " съзнателно събиране, целящо избиване на хората ", и че Муниемана " не е могъл да пренебрегне " обстоятелството, че те ще бъдат убити.

Муниемана идва през септември 1994 година във Франция, където живее и работи до неотдавнашното си пенсиониране. Членовете на руандийската общественост във Франция за първи път подават тъжба против него през 1995 година През последните години с подобряването на връзките с Руанда, която от дълго време упреква Франция, че е " разрешила " геноцида, Франция усили напъните си за това да арестува обвинени в геноцид и да ги изпрати на съд.

Това е шестото дело, обвързвано с геноцида в Руанда, което стига до съд в Париж, като всички те са от последното десетилетие.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР