Париж. Министърът на културата Боил Банов и президент-директорът на Музея

...
Париж. Министърът на културата Боил Банов и президент-директорът на Музея
Коментари Харесай

Министър Боил Банов подписа нов договор в Лувъра на официална церемония в Париж

Париж. Министърът на културата Боил Банов и президент-директорът на Музея „ Лувър ” Жан-Люк Мартинез подписаха през днешния ден на публична гала в посолството ни в Париж нов контракт за организирането на реципрочни изложения сред Република България и международния музей. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на културата . Договорът планува представянето ни в Лувъра с нова галерия на български културни полезности с акцент интервала на Първото Българско царство следващата година, както и през 2019 година - показване на историята ни от 16 - 17 век.
На събитието участваха посланикът на страната ни във Франция Н. Пр. Ангел Чолаков, шефът на културния ни институт в Париж Диана Игнатова, шефът на стратегия за проучване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини Александър Баралис, шефът на същия Департамент – Франсоаз Готие, дипломатическият консултант на господин Мартинез Алберто Виал, ръководителят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание на Република България Вежди Рашидов, шефът на Националната изложба Слава Иванова, началникът на кабинета на министъра на културата Ваня Бедрова, шефовете на дирекции във ведомството – доктор Венцислав Велев и арх. Уляна Малеева.
Н. Пр. Ангел Чолаков приветства всички посетители в посолството, което във връзка днешното събитие назова „ клуб на интелектуалците ”.
Министър Банов благодари на присъстващите, както и на управлението на Лувъра. Той дефинира подписването като жест към страната ни, защото Лувърът е институция, която стои над страните. „ Това е в действителност неповторима институция и опцията да продължим нашето дългогодишно взаимоотношение е изключителна за моята страна ”, акцентира министър Банов. Той благодари на Вежди Рашидов, че години наред се е борил със сърце и душа да се случи всичко това.
От своя страна Рашидов приветства управлението на международния музей за опцията да представим неповторимото си завещание пред света. Той благодари на министър Банов за приемствеността в политиките на Министерството, защото тя е значима и работи за положителните ни двустранни връзки с Франция.
Жан-Люк Мартинез поздрави Вежди Рашидов и Боил Банов за положителните културни връзки с Франция, които са основали и в този момент надграждат. Той показа, че се радва, че могат да покажат и български творби в Лувъра. Посочи, че това се случва и с помощта на Александър Баралис, който с работата си е към този момент повече българин и поддържа този пламък на обмена. „ За нас, французите, е късмет, че можем да допринесем за представянето на България пред света ”, посочи президентът на Лувъра. Той маркира някои от идните планове – представянето на находките, които в този момент се откриват при взаимните археологически изследвания в Аполония Понтика (Созопол), също по този начин по отношение на Председателството на България на Съвета на Европейски Съюз – изложбата с акцент Преславското богатство, както и плануваното за 2019 година показване на българската история от интервала 16-17 век. „ Разбира се, ние ще продължаваме да описваме за другите столетия в българската история. Важно е да има продан сред страните ни, да се опознаем, само че и да представяме европейската просвета пред света ”, добави президентът на Лувъра.
В края на церемонията Н. Пр. дипломат Чолаков разгласи решението на президента на Р. България по предложение на министъра на културата да бъдат наградени с медал „ Кирил и Методий ” президент-директорът на Музея „ Лувър ” Жан-Люк Мартинез и шефът на програмата за проучване на Черно море към Департамента за старогръцки, етруски и римски старини Александър Баралис. Двамата бяха отличени за техните изключителни заслуги за развиването на българо-френските културни връзки в региона на културно-историческото завещание.
След приключването на формалната част шефът на Националната изложба Слава Иванова и Жан-Люк Мартинез разискаха детайлности към бъдещите взаимни планове.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР