Париж. Министър-председателят Бойко Борисов отдаде почит пред паметта на Симон

...
Париж. Министър-председателят Бойко Борисов отдаде почит пред паметта на Симон
Коментари Харесай

Министър-председателят Бойко Борисов отдаде почит пред паметта на Симон Вейл

Париж. Министър-председателят Бойко Борисов отдаде респект пред паметта на Симон Вейл, оповестиха от държавната осведомителна работа. Борисов участва на поклонението в Дома на ветераните в Париж по персонална покана от френския президент Еманюел Макрон.
Симон Вейл е първата жена ръководител на Европейския парламент (1979-1982). Тя е една от най-популярните и ползващи се с необятно доверие публични фигури във Франция, дълготраен политик и деятел, който работи интензивно за европейската интеграция.
Родена е на 13 юли 1927 година в Ница, Франция. През 1944 година, едвам на 16, е депортирана в Аушвиц със фамилията си, от което оцеляват единствено тя и двете й сестри. Години по-късно, към този момент одобрен държавник, тя ръководи Фондацията за паметта на Холокоста, като след 2007 година става неин почетен ръководител.
След войната Вейл завърша право и политически науки. Участвала е в два държавни кабинета – като министър на опазването на здравето и министър по обществените въпроси, опазването на здравето и градоустройството. Между 1984-1989 година е ръководител на групата на либералите, демократите и реформаторите в Европейския парламент и е евродепутат до 1993 година От 1998 година до 2007 година е член на Конституционния съд на Франция. Симон Вейл умря на 30 юни в Париж.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР