Париж фумигира срещу тигрови комари, тъй като тропическият вредител се разпространява в Европа

...
Здравните власти в Париж опушиха райони на френската столица за
Коментари Харесай

Здравните власти в Париж опушиха райони на френската столица за първи път в четвъртък, за да унищожат тигрови комари, пренасящи болести, чието бързо навлизане в Северна Европа се смята за ускорено от изменението на климата.

Пътищата бяха затворени и хората бяха помолени да останат по домовете си в югоизточен Париж в ранните часове на четвъртък, тъй като предприемачите за борба с вредителите пръскаха с инсектицид дървета, зелени площи и други зони, където се размножават комари.

Подобни сцени са редовно явление в тропическите градове и става все по-често срещан в Европа, тъй като тигровият комар, който може да пренася вирусите на денга, чикунгуня и зика, се разпространява от родната си Югоизточна Азия.

„Беше първият в Париж, но не е първият във Франция “, каза заместник-кметът на Париж Ан Суирис, която отговаря за здравната политика, пред телевизия BFM. „Южната част на Франция е засегната от тигрови комари от няколко години.“

Регионалният здравен орган за столицата ARS Ил дьо Франс каза, че зоната, предназначена за фумигация, е 150 метра (500 фута) около дома на човек в 13-ти район на столицата, който се е заразил с треска денга по време на пътуване.

„Тези операции се извършват, за да се намали рискът от предаване на денга след установяване на случай“, се казва в съобщението.

Как тигровият комар нахлу във Франция и какво може да се направи, за да бъде спрян

Втора операция по фумигация е планирана през нощта в четвъртък срещу петък в предградието Colombes североизточно от центъра на Париж, след като втори човек падна болен от треска от денга след завръщане от пътуване в чужбина.

Градските власти се опитват да предотвратят развитието на верига на предаване в региона на Париж, който е дом на около 12 милиона души.

Ако тигров комар ужили човек който е внесъл вирус от чужбина, той става носител на болестта.

Бързо разпространение

Тигровият комар, известен още като Aedes albopictus, пристигна в Южна Европа през първото десетилетие на този век и оттогава бързо се придвижва на север, установявайки се във Франция, Германия и Швейцария.

Здравни експерти казват, че е процъфтявал на континента отчасти поради изменението на климата, като по-топлото време скъсява инкубационния период за яйцата му, докато зимите са вече не е достатъчно студено, за да унищожи вредителите.

След като беше забелязано за първи път във Франция през 2004 г., сега присъства в 71 от нейните 96 департамента на континента, дори в райони близо до северното крайбрежие на Ламанша, според здравното министерство данни.

Хората се насърчават да съобщават за наблюдения със специален уебсайт, събиращ доказателства.

 

„Убедени сме, че това е риск, който ще се увеличава“, каза Мари-Клер Пати, ръководител на звеното за мониторинг на болести, пренасяни от вектори, към органа за обществено здраве Sante Publique, каза пред AFP през април.

Денга и чикунгуня имат подобни симптоми на треска, спазми и главоболие и двете могат да имат сериозни усложнения, като чикунгуня засяга нервната система, а треската на денга понякога причинява кръвоизлив.

Зика често не причинява симптоми при заразени хора, но вирусът може да бъде опасно за плода и да причини тежки мозъчни проблеми и малформации при децата.

Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDPC) на ЕС, каза през юни, че ако разпространението на тигровия комар продължи, „ние може да очаква да види повече случаи и вероятно смъртни случаи" от болести, пренасяни от комари.

Франция е имала 65 локално придобити случая на денга през 2022 г., според ECDPC.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР