Париж е градът на блясъка и модата, на романтиката и

...
Париж е градът на блясъка и модата, на романтиката и
Коментари Харесай

Париж и цяла Франция са в плен на дървениците

Париж е градът на блясъка и модата , на романтиката и на влюбените, на историята и на славното минало, на музеите и парковете, на внушителните здания и на огромните булеварди, на Сена с нейните мостове и корабчета. Париж е космополитният град, който всеки си мечтае да посети най-малко един път в живота си. Той е отпред на редица ранглисти за желана туристическа дестинация за самотни туристи, за фамилии или за младоженци. Париж е бил фон и на доста игрални филми и сериали. А следващата година ще бъде и хазаин на летните Олимпийски игри, за които подготовката кипи с цялостна пара.

Но напоследък Париж се трансформира в епицентър на медийното внимание по един радикално друг мотив. Всъщност за цяла Франция се приказва по същия мотив освен във френските медии, само че и в чуждeстранните. И този мотив едно творение с размерите на семка от ябълка и с внушителното латинско название cimex lectularius, по-известно измежду необятната общност като дървеница .

Ако се съди по информациите на локални, само че също и на непознати медии, дървениците са на всички места в Париж и в цяла Франция .  В столицата те са в киносалоните и театрите, в заведенията за хранене и кафенетата, в хотелите и жилищата, в метрото и крайградските влакове , в рейсовете, на терминалите на летищата, в куфарите и в облеклата на заминаващите от Франция .

И всичко това поражда все по-ескалираща неуравновесеност освен у французите, само че и у тези, които възнамеряват пътешестване до Франция, или пък у тези, които ще вземат участие в олимпийските игри в Париж следващата година, а също и у уредниците на огромната спортна демонстрация.

" Франция е обхваната от страха от дървениците в миг, в който се готви за семейството на Олимпийските игри ", написа Асошиейтед прес. " Паника към дървениците във Франция ”, показва Франс прес. " Паниката се популяризира с повишаване на случаите на разпространяване на дървениците преди Олимпийските игри през 2024 година ”, отбелязва Би Би Си, " Никой не е предпазен от дървениците ”, прибавя Си Ен Ен  -  това са единствено дребна част от заглавията на публикациите по отношение на дървениците във Франция, в частност в Париж, които се тиражират в авторитетни френски и непознати медии.

Дървениците не скачат и не летят за разлика от други инсекти, склонни също да провокират сходна неуравновесеност, като да вземем за пример бълхите или комарите. Дървениците се хранят с човешка кръв . И имат едно неповторимо качество, за което хората само  могат да си мечтаят - те са способни да останат живи месеци, в случай че не и година, без да се хранят, показва Асошиейтед прес. Без нормалната им издръжка – кръвта, те могат да забавят метаболизма си и просто да си кротуват и да чакат появяването на плячка. Въглеродният диоксид, който всички човешки същества отделят, реактивира дървениците и те още веднъж се впускат в нормалното си занятие – смучене на човешка кръв, споделя френският ентомолог Жан-Мишел Беранже, който в последните седмици паралелно с дървениците и поради тях се трансформира също в същинска медийна звезда. Почти всяка френска или непозната медия, която написа за дървениците във Франция, цитира този експерт, който отглежда и изследва дървениците в лабораторията си в университетската болница " Медитеране ” в южния френски град Марсилия.

Но кошмарите неведнъж са подхранвани и от известна истина, отбелязва организацията. Над едно на 10 семейства във Франция е имало дървеници в дома си в интервала 2017-2022 година, съгласно данните на отчет на френската Национална организация за опазване на здравето и сигурност на храните, представени с изключение на от Асошиейтед прес и от Франс прес, Би Би Си и Си Ен Ен. Това обаче може да се окаже надалеч от истината, тъй като дървениците са тематика, която доста хора не обичат да засягат от боязън, че в случай че някои разбере, че са имали в дома си този жител, то това ще ги стигматизира и ще им сътвори вечно известност за нечистоплътност. Мълчанието по въпроса е обаче неточност, споделят специалисти. Защото нито една обществена категория не е ваксинирана против дървениците, които човек може се открие в облеклата, одеялата или матраците си.

" Това не е проблем, обвързван с хигиената. Единственото нещо, което интересува дървениците е вашата кръв ”, споделя ентомологът Беранже. " Независимо дали живеете на бунище или в дворец, за дървениците е едно и също ”, добавя той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР