Париж е готов да започне процес, който може да доведе

...
Париж е готов да започне процес, който може да доведе
Коментари Харесай

Франция е готова да обсъди автономия на Корсика

Париж е подготвен да стартира развой, който може да докара до даване на самостоятелен статут на остров Корсика, сподели френският вътрешен министър Жералд Дарманин, представен от корсиканския вестник „ Корс матин” преди визитата му на острова в сряда, предава Ройтерс.

Правителството е решено да се включи в " невиждана полемика по институционални въпроси ", сподели Жералд Дарманин пред изданието, добавяйки, че е " то е готово да стигне до автономията ".

Коментарите на министъра, оповестени преди плануваното двудневно посещаване в Корсика, идват откакто митинги предишния уикенд съживиха дългогодишното напрежение сред Корсика и Париж.

Все още би трябвало да се реши какво тъкмо би означавал самостоятелен статут, сподели той. " Трябва да поговорим за това ", сподели Дарманин, представен от вестника.

Протестиращи в северния корсикански град Бастия нападнаха публични здания и хвърлиха предмети по полицията по време на проява против нахлуване върху намиращ се в затвор в континенталната част на Франция корсикански националист.

Постарадлият пандизчия е Иван Колона, който е в кома, откакто е бил атакуван от различен лишен от независимост. Колона излежава доживотна присъда в Южна Франция за ликвидиране през 1998 година. Той е считан от жителите на Корсика за герой за независимост.

Дарманин сподели в изявлението си, че работата по статута на острова ще бъде приоритет по време на евентуален втори мандат на президента Еманюел Макрон.

Президентските избори се организират идващия месец, като Макрон се счита за най-вероятния победител в актуалните изследвания на публичното мнение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР