Паричното предлагане в еврозоната нарасна с по-бързи темпове през декември

...
Паричното предлагане в еврозоната нарасна с по-бързи темпове през декември
Коментари Харесай

ЕЦБ отчита стабилен растеж на кредитирането в еврозоната през декември

Паричното предложение в еврозоната набъбна с по-бързи темпове през декември 2020 година при постоянен напредък и банковите заеми за частния бранш, демонстрират последни данни на Европейската централна банка.

Паричната маса (индексът М3) в еврозоната набъбна през декември с цели 12,3% след покачване с 11% през ноември. По този метод растежът на паричната маса се задържа надалеч над значимото целево равнище на ЕЦБ за покачване с 4,5%, отговарящо на мандата на централната банка за ценова непоклатимост в границите на еврозоната, оповестява БНР.

Що се отнася до динамичността на заемите, данните на ЕЦБ демонстрират, че банковите заеми за жители на еврозоната набъбнаха през декември с 9,6%, а тези за държавното ръководство скочиха с 22,2% по отношение на година по-рано. В същото време годишният растеж на заемите за частния бранш се усили през декември до 5,3% от 5,0% през предходния месец.

Отпуснатите на семействата заеми се усилиха през декември с 3,1%, запазвайки темпото на напредък от предходния месец, до момента в който годишният ритъм на напредък на банковите заеми за нефинансовите компании се форсира до 7,0% от 6,9% през ноември.

Въпреки че кредитирането на нефинансови компании се усили нищожно през декември, то не се приближи до размерите, следени през месеците март, април и май на 2020 година - по време на първия Covid локдаун в Европа. Според редица анализатори, икономическите вероятности са прекомерно несигурни, с цел да могат компаниите да взимат заеми все още за реализиране на огромни вложения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР