Паричните власти на Русия само имитират дейност по заобикаляне на

...
Паричните власти на Русия само имитират дейност по заобикаляне на
Коментари Харесай

Ще се закрепи ли новата географска структура на външната търговия на Русия?

Паричните управляващи на Русия единствено имитират активност по заобикаляне на глобите на груповия Запад

От пролетта на 2014 година, когато Съединени американски щати и техните съдружници започнаха да постановат първите наказания против Руската федерация, Москва декларира, че се насочва към дедоларизация на вътрешната стопанска система. И преди всичко, във външнотърговските планове на Русия. Въпреки това до 24 февруари 2022 година прогрес в дедоларизацията (разбирана в необятен смисъл като изместване освен на щатския $, само че и на еврото, английската лира стерлинги, японската йена и други валути на „ вражески “ страни ) беше доста непретенциозен.

През 2013 година щатският $ съставлява 80,0% от валутните доходи на съветските износители; делът на еврото е 8,3%. През 2021 година тези числа са надлежно 54,5% и 29,7%. Така през 2013 година делът на тези две валути е 88,3%; през 2021 година - 84,2%. Меко казано, триумфът е доста, доста непретенциозен.

През 2013 година във валутните преводи за съветския импорт делът на $ възлиза на 28,0%; на еврото - 40,6%. Миналата година тези числа бяха надлежно 35,8% и 30,4%. За интервала 2013-2021г делът на двете валути в заплащането на съветския импорт понижава от 68,6% на 66,2%. Успехът е миниатюрен. Миналата година щатският $ и еврото преобладаваха при заплащанията както при експорт, по този начин и при импорт. В износа съветската рубла през 2021 година съставлява единствено 14,3%; във вноса - 27.9%.

Централната банка и Министерството на финансите на Русия приказваха от високи трибуни за нуждата от дедоларизация на интернационалните разплащания на Руската федерация. Но на процедура те направиха всичко, с цел да предотвратят дедоларизацията. Те организираха политика на намаляване на обменния курс на рублата. Ясно е, че всяка валута с ясни признаци на намаляване не може да бъде доста търсена.

В началото на март Централната банка на Русия затвори забележителна част от статистиката си. Освен всичко друго, той затвори статистиката за валутната конструкция на заплащанията в региона на външната търговия (преди това, от 2013 година, Банката на Русия даде такава конструкция в подтекста на четири позиции: съветска рубла; щатски долар; евро; други валути).

Но на 1 декември Централната банка разгласява на уеб страницата си идващия бюлетин „ Преглед на финансовата непоклатимост (II-III тримесечие на 2022 г.) “. Той съдържа някои значими числа (които от началото на март се считаха за секретни), показващи съществени промени във валутната конструкция на сетълментите на съветската външна търговия през 2022 година Общият дял на щатския $ и еврото във всички външнотърговски заплащания към края на предходната година е 79%. И съгласно резултатите от третото тримесечие на тази година той е намалял до 50%, т.е. с повече от една трета. Съответно делът на съветската рубла и другите валути се е нараснал от 21% на 50%, т.е. съвсем 2,4 пъти. Може да се допусна, че измежду " другите " валути лъвският къс принадлежи на китайския юан.

Причината за такива обилни промени във валутната конструкция на разплащанията е явна: съветските участници във външнотърговските връзки са склонни да се дистанцират от долари и евро, които са станали „ токсични “ валути за тях.

Търговските сътрудници на Русия също започнаха да се опасяват от сходни валути. В последна сметка те без да желаят се оказват под Дамоклевия меч на вторичните наказания. Освен това след 24 февруари във външната търговия на Русия се усили делът на страните от Евразийския стопански съюз, с които и преди този момент забележителна част от търговията се извършваше в рубли.

В края на трите тримесечия на 2022 година делът на рублата в експортните планове се усили до 32,4%, което е съвсем 2,6 пъти по-високо от цената на този индикатор в края на предходната година (12,3%). В същото време, както е маркирано в " Общ обзор... ", " преориентирането на комерсиалните потоци към азиатската посока и смяната във валутата на сетълментите по съществуващи контракти с компании от Китай и други страни способстваха за деен напредък в дял на сетълментите в китайски юани от 0,4% до 14% ".

Имаше и бърз спад в каузи на токсичните валути в интервенциите на съветския пазар, както на борсата, по този начин и на каса. За 9 месеца на 2022 година делът на покупко-продажбите в щатски долари на валутната борса е намалял от 52% на 34%, в евро - от 35% на 19%. Заедно, делът на тези две съществени токсични валути спадна от 87 % на 53 %, съвсем 2/5.

Както е маркирано в " Преглед... ", делът на борсовата търговия с валутни двойки, употребяващи юана, се е нараснал от 3% през март до 33% през ноември. Тоест китайската валута към този момент е заобиколила еврото и е по петите на щатския $. Обемът на търговията с валутите на други другарски страни на месец се е нараснал 6 пъти от 6,5 милиарда рубли. през март до 39,4 милиарда рубли. през септември. Подобна наклонност се следи и на извънборсовия пазар, както се показва в " Преглед... ". Общият размер на покупко-продажбите на Московската борса през ноември тази година, съгласно нейните данни, възлиза на следните стойности в главните валути (трилиона рубли): щатски $ - 1,56; китайски юан - 1,23; евро - 0,83.

Разбира се, може да няма по-нататъшен също толкоз бърз напредък на транзакциите с юана и други „ другарски “ валути. Тук съм склонен с шефа на аналитичния отдел на капиталовата компания " Регион " Валери Вайсберг, който счита, че " главният развой на прекосяване към рублата като съществена валута на сетълментите евентуално е към своя край ". В резултат на това, както отбелязва този специалист, би трябвало да се получи съответствие, което ще бъде сходно на новата географска конструкция на външната търговия. Тази конструкция към момента има капацитет да усили износа към страните от ЕАИС, само че тези доставки няма да порастват със същия ритъм.

Разбира се, по-нататъшната дедоларизация ще бъде възпрепятствана от обстоятелството, че съветската стопанска система към момента е мощно подвластна от износа на нефт и редица други естествени запаси, цените на които се дефинират в щатски долари и евро.

Има обаче и други аргументи, които могат да спрат по-нататъшния напредък на рублата и националните валути в съветските селища. Поради такива дефекти на тези валути като висока волатилност и наклонност към обезценяване за дълги интервали от време. Между другото, частично нарасналият интерес на нашите търговски сътрудници към съветската рубла се дължи на мощната наклонност към повишение на обменния й курс напролет и лятото. И в края на годината се следи наклонност към намаляване на съветската рубла, която ще продължи и през идната година.

За да не бъде увеличението на каузи на съветската рубла в интернационалните разплащания на Руската федерация от опортюнистичен темперамент, е належащо да се обезпечи оптималната непоклатимост на обменния курс на нашата национална валута. И тъкмо това Банката на Русия спря да прави от края на 2013 година - началото на 2014 година

След като зае председателския пост на Банката на Русия през 2013 година, Елвира Набиулина сподели, че оттук насетне „ Централната банка ще се концентрира напълно върху по този начин нареченото таргетиране на инфлацията, а обменният курс на рублата ще бъде пуснат в „ свободно корабоплаване “. Първият резултат от такава странна политика беше съвсем повторен срив на курса на рублата по отношение на щатския $ и други аварийни валути.

Между другото, през 2014 година Москва и Пекин преговаряха за прекосяване към сетълменти за двустранна търговия в национални валути, само че след срутва на съветската рубла през декември 2014 година китайската страна се отхвърли от всички реализирани по-рано съглашения.

Вместо да организират дълготрайна линия за потребление на съветската рубла и валутите на нашите сътрудници в търговски и други външноикономически транзакции, съветските парични управляващи единствено имитират активност по заобикаляне на глобите на груповия Запад.

Една от тези начинания е предлагането за заплащане в брой при външнотърговски покупко-продажби. Вече писах по тази тематика, изразявайки терзанията си: „ Предложението да се позволи търговията с пари е нож с две остриета. От една страна, новите правила могат да оказват помощ за заобикаляне на западните наказания, защото паричните транзакции не са забележими за западните финансови разследващи организации. От друга страна, новите правила могат да се трансфорат в комфортно прикритие за тези, които са привикнали да работят „ в сянка. “

Мога единствено да прибавя: участниците в транзакциите надали ще употребяват пари в брой под формата на съветска рубла и националните валути на страните сътрудници. В края на краищата тези валути към този момент са предпазени от финансовото разузнаване и други надзорни организации на Запада и могат елементарно да се трансферират в безналична форма без никакви опасности за участниците в транзакциите.

Това значи, че можем да приказваме за потребление на пари в брой под формата на щатски долари и евро. Това значи, че неумишлено се предизвиква контрабандата и освен това с потреблението на токсични валути. Подобни решения могат да доведат до обновяване на доларизацията на съветската стопанска система в най-дивата й форма - под формата на пари в брой.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР