Пари за цяла година от НОИ без да работиш в

...
Пари за цяла година от НОИ без да работиш в
Коментари Харесай

Безработни в Благоевградско откриха напълно законна схема как да източват НОИ

Пари за цяла година от Национален осигурителен институт без да работиш в България, измислиха го

Какдесетки милиони от бюджета на НОИизтичат под формата на обезщетениякъмхора, усвоили напълно схема закраткосрочна работа в други страни от Европейския съюз?

Каква е схемата, която им обезпечава сериозен месечен доход за цяла година, без да работят, намирайки способ да откажат предложенията за работаот бюрата по труда?

" Сиромах човек, жив дявол " - тази мъдрост напълно важи за хората,намерили способ данадхитрят страната,чиято политика ни поставя на последно място по доходи в Европейски Съюз, заяви БНР.

В бедните и със едвам развита стопанска система райони, в какъвто от ден дневно се трансформира област Благоевград, опцията застабилна работа ищо-годе позитивни доходинамалява, извънредно за нискоквалифицираната работна ръка.Мнозина потърсиха по-добър шанс в чужбина,цели семейства станаха гастербайтери, цели селасе стопиха.Някои откриха разновидността за сезонна работа в чужбина, единствено че на много места ги третираха като бели роби.

И ненадейно се появи шанс да отидат за седмица-две, най-вече месец, да работят в друга страна от Европейски Съюз и връщайки се у нас, да си обезпечат добър месечен доход, по-висок от междинната заплата за областБлагоевград,за цяла година, без да работят – под формата наобезщетение,гарантирано от европейски устав.

Процедурата по никакъв метод не е комплицирана, а и хората са си изпипали нещата.Връщайки се откратка работа в чужбина, те първо се записват в бюрото по труда.Най-многобройните групи откриваме вРазлог и Гоце Делчев.

За 2023 година записаните безработни са малко над 4000. От тях записаните след работа в чужбина са 42% от общия брой новорегистрирани. За сравнение, през 2022 година броят на записаните, завърнали се от чужбина, е 29,5%.

Лицата се връщат най-много от Франция,работили в селското стопанство всеобщо с краткосрочна заетост – 4 до 10 дни, отбелязва пред БНРЙорданка Еринина, началник на Бюрото по труда в Разлог, което обслужва още три общини - Банско, Белица и Якоруда.

Завърналите се най-вече от Франция едва ли са поискали да започват работа, защото са билисигурни, че ще получат много позитивни обезщетения от Национален застрахователен институт. И са открилизаконен способ да откажатпредложенията за работа, така че да не изгубят правото на обезщетение за идващите 12 месеца.

За 2023 година се оказва, чеобласт Благоевград държирекордав страната- 40% /1875 лица/от всички възползвали се от тази схема /4464 лица/, са от нашия район и те вземат най-високитемесечни обезщетения -средно 1743 лева. Какви са изискванията на Национален застрахователен институт за разпределение на тези обезщетения икаква е процедурата?

Стажът и приходът на завърналия се от работа в чужбина се ревизира презелектронна система за обмен на данни с други страни членки на Европейски Съюз.

Може да се каже, че хората познават добре своите права, коментираГеорги Желев, началник отдел " Краткосрочни обезщетения по договори " в Национален застрахователен институт.

1875 са жителите на Благоевградска област, на които е отпуснато обезщетение по европейски регламенти.Средната стойност от 1743 лв. е близка до оптималната - 1800 лева, при междинна заплата за област Благоевград 1329 лева.

Регистрацията им като безработни в бюрата по труда се прави най-вече с цел да им бъде предложена работа и те да се впишат интензивно на българския трудов пазар. Оказва се обаче, че всички предложения са несъответствуващи за тях ите ги отхвърлят аргументирано и с документи,потвърждава експертът от Национален застрахователен институт Георги Желев.

Равносметката:за една година биват източени измежду 35 и 37 милиона лева от осигурителните ни вноски, и то само за област Благоевград.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР