Парче от космическата совалка Чалънджър“ беше намерено на дъното на

...
Парче от космическата совалка Чалънджър“ беше намерено на дъното на
Коментари Харесай

Намериха парче от космическата совалка „Чалънджър“ на дъното на Атлантическия океан

Парче от галактическата совалка „ Чалънджър “ беше открито на дъното на Атлантическия океан, оповестиха международните организации. При гмуркане на водолази в опит за търсене на остатъци от аероплан, липсващ над Бермудския триъгълник, бяха открити части от взривилия се през 1986 година уред

„ Чалънджър “ експлоадира секунди след изстрелването си във Флорида, причинявайки гибелта на всичките седем души от екипажа. 

Намереният сегмент от совалката е непокътнат извънредно добре на дъното на Атлантическия океан. Находката е открита напролет на т.г., само че в този момент бе обявено за нея. Това е едно от най-големите части, открити до момента, оповестиха от НАСА. Трагедията с „ Чалънджър “ остава в историята на галактическите проучвания.

На фотосите от откриването на сегмента от совалката от пролетта се виждат двама водолази, заобиколени от риби. Гмуркачите изравят от пясъка емблематичните защитни термични плоскости на „ Чалънджър “. Малките черни детайли са покривали цялата външна повърхнина на совалката, позволявайки й да издържи на рисковата топлота по време на връщането в атмосферата. 

Един от водолазите – Майк Барнет , описа пред Агенция Франс Прес, че е изпитал необикновено мощни страсти, осъзнавайки до какво се е докоснал. Свикнал съм да се гмуркам край остатъци от кораби, някои от тях на стотици години, само че остатъци от галактически транспортен съд е нещо друго, споделя морският биолог. „ Бързо осъзнах, че това е нещо, на което съм бил очевидец. Когато се случи случаят с „ Чалънджър “, бях пред тв приемника и гледах директното лъчение. “      

След гмуркането Барнет демонстрира фотосите на собствен другар астронавт, който удостоверява откритието. Няколко месеца по-късно НАСА също удостоверява, че откритият сегмент е от совалката „ Чалънджър “. „ Всички бяха смаяни от размерите на парчето “, споделя той. 

Сегментът е с размери към 4,5 на 4, 5 м . Парчето е било зарито под пясъка и размера му е открита след гмуркането на Барнет. „ Сигурно е, това е едно от най-големите части, намирано в миналото “, сподели пред Агенция Франс Прес Майк Чанили , който работи за НАСА повече от 25 години. Конструираните совалки са общо шест, една от тях в никакъв случай не е била изстрелвана.

„ Няма никакво подозрение, че това е парче от „ Чалънджър “, сподели Чанили. Трудно е да се дефинира от коя част на совалката са откритите покривни панели. Според него анализът на парчето няма да донесе никаква нова информация за случая. Причините за нещастието към този момент са открити. Свързващите уплътнения са замръзнали в нощта преди изстрелването. 

Изследването на парчето ще даде информация за износването на материалите. 

Този спомен от „ Чалънджър “ ще спомогне да си напомним уроците от тази галактическа задача , споделя Майк Чанили. След случая от 1986 година са подхванати търсения на части от совалката. Десет години по-късно две елементи са открити върху плаж, изхвърлени от стихия. Настоящото парче е първото, намерено след доста години пауза.

Част от „ Чалънджър “ е изложена за гости в мемориала на галактическия център „ Кенеди “ във Флорида. Другите са непокътнати наоколо до центъра. 

Същинската цел на водолазите е била търсене на остатъци от аероплан, липсващ над Бермудския триъгълник по време на Втората международна война. Първият епизод от сниманото търсене ще бъде излъчен от „ Хистъри ченъл “ на 22 ноември. 

Мястото за търсене е определено след информация, подадена от риболовци.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР