Паразит, който обикновено живее в белите дробове на плъховете, може

...
Паразит, който обикновено живее в белите дробове на плъховете, може
Коментари Харесай

Смъртоносен паразитен червей вилнее в САЩ

Паразит, който нормално живее в белите дробове на плъховете, може да болести човешкия мозък, в случай че инцидентно попадне в инфектирана храна - и в този момент червеят е завзел нова територия в Съединени американски щати, оповестява " Лайв Сайънс ". Паразитът, наименуван плъхов белодробен червей (Angiostrongylus cantonensis), заразява най-вече хората в Югоизточна Азия и е ендемичен за Хаваите и тихоокеанските острови. Считан за инвазивен в континенталната част на Съединени американски щати, червеят евентуално е достигнал за първи път югоизточната част на страната през 80-те години на предишния век посредством плъхове, идващи в Ню Орлиънс, Луизиана, с търговски кораби. Оттогава насам в разнообразни щати, в това число Тексас, Тенеси и Алабама, са докладвани спорадични случаи на заразяване на хора.

Сега, в изследване, извършено сред 2019 и 2022 година, откривателите са разкрили белодробен червей при кафяви плъхове (Rattus norvegicus) в Атланта, Джорджия. " Тъй като преди този момент белодробен червей A. cantonensis е бил разпознат при плъхове в прилежащите щати Флорида и Алабама, популациите на A. cantonensis евентуално са били в Джорджия доста по-рано от 2019 година, когато е разпознат първият позитивен плъх в Атланта ", пишат откривателите в отчет, оповестен в Emerging Infectious Diseases, списание, издавано от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC). Това " допуска, че този зоонозен паразит е бил въведен и се е открил в нов регион на югоизточната част на Съединените щати ". Екипът изследва тъкани от 33 кафяви плъха, открити мъртви в зоологическа градина в Атланта сред 2019 и 2022 година При седем от плъховете, или към 21%, са открити кръгли червеи в сърцето, белодробните артерии и мозъчните тъкани. Генетичният разбор удостовери, че A. cantonensis е в четири от тези проби, а генетичните последователности изцяло съответстват с тези на белодробни червеи, събрани преди този момент в Луизиана. Червеите на останалите плъхове не могат да бъдат разпознати заради " незадоволително качество на пробите и разграждане на ДНК ", означават откривателите, представени от БГНЕС.

Поради тази причина не може да се изключат други типове червеи, само че плъховете са имали пострадвания, свидетелстващи за инфекции с A. cantonensis.

Как белодробните червеи на плъховете могат да попаднат в индивида? Възрастните паразити живеят в белите дробове на плъховете и заразяват единствено плъхове, само че съгласно CDC плъховете могат да предават ларвите на паразитите в изпражненията си. След това охлювите могат да се заразят посредством консумация на ларвите, а при консумация на сурови или незадоволително сготвени охлюви хората могат да се заразят на собствен ред. " Хората могат да се заразят и инцидентно, като употребяват сурови артикули (например маруля), в които има дребен охлюв или част от него ", предизвестяват от CDC. Допълнителни животни, като сладководни скариди, раци и жаби, също могат да бъдат инфектирани с ларвите и е допустимо консумирането на тези животни сурови или незадоволително сготвени да съставлява риск за хората, само че това не е добре открито.

Веднъж попаднал в индивида, червеят може да аргументи рядка мозъчна зараза, наречена еозинофилен менингит, чиито признаци могат да включват главоболие, вдървеност на врата, изтръпване или мъчителни чувства по кожата, ниска температура, гадене и повръщане. " Повечето инфекции с A. cantonensis минават непринудено с течение на времето без характерно лекуване, защото паразитът не може да оцелее дълго в човешкия организъм ", отбелязва CDC. " Нерядко обаче могат да настъпят съществени затруднения, които да доведат до неврологична дисфункция или гибел. " Добрата вест е, че можете да избегнете тази зараза, като сте наясно къде живеят белодробните червеи и не поглъщате сурови или незадоволително сготвени охлюви, сладководни скариди, сухоземни раци, жаби или гущери или евентуално инфектирани зеленчуци или сокове, поучава CDC. Зеленчуците би трябвало да се измиват усърдно, в случай че се употребяват сурови.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР