Санитарни работнички в Индия се зарадваха след печалба от 1,2 милиона долара от лотарията

...
Параппанангади, Индия – М Рада, санитарен работник в южния щат
Коментари Харесай

Параппанангади, Индия – М Рада, санитарен работник в южния щат Керала, казва, когато провери мобилния си телефон на 27 юли , тя не можеше да повярва на очите си; тя спечели 100 милиона рупии (1,2 милиона долара) от лотарията.

49-годишният мъж беше събрал пари заедно с още 10 свои колеги, за да купи 250 рупии ($3) лотарийски билет за мусонна броня през юни.

„Крещях силно и прегръщах колегите си, които стояха невярващи“, разказва радостна Рада пред Al Jazeera на работното си място в община Парапанангади в област Малапурам.

„Това е най-доброто нещо, което се е случвало в живота ни. Бяхме купили много лотарийни билети преди. Но нашето време дойде едва сега“, каза тя.

Групата от 11 жени работи за разделяне на небиоразградими отпадъци в съоръжението за събиране на материали в община Парапанангади.

Жените казаха, че трудно свързват двата края с настоящата си дневна заплата от около 400 рупии ($5). Много от тях са задлъжнели, казаха те.

Когато продавачът на билети се обърна към тях през юни, те не можеха да си позволят билета от 250 рупии поотделно, така че решиха да обединят усилията си. Рада казва, че е убедила колегите си да дадат по 25 рупии ($0,30), за да купят лотарийния билет.

Но 65-годишната C Kuttimalu не успя да увеличи дела си. Но изоставянето на старши член от групата беше трудно, затова те се съгласиха Кутималу и нейната 64-годишна братовчедка Бейби да разделят своя принос – по 12,50 рупии (0,15 долара).

„Най-заслужил“

Радостта на 11 жени скоро се превърна в своеобразен фестивал в Парапанангади, оживена община – дом на около 70 000 души.

Заваляха поздравителни съобщения от приятели и роднини, докато публикации в социалните медии говореха за „Късметът се усмихва на най-заслужилите хора на земята“.

Шест члена на групата са далити – бившите недосегаеми – а останалите произхождат от непривилегированите индуски касти. Събирането на отпадъци в Индия се гледа със стигма и включва предимно хора от непривилегированите касти.

„През всички тези години живея в безпаричие. Смъртта на съпруга ми постави бремето на семейството ми върху мен. Все още работя, за да свързвам двата края“, каза Картияни пред Al Jazeera.

„Надявам се, че този джакпот ще сложи край на страданието ми завинаги“, каза 74-годишната вдовица, която издържа семейството си.

К Чандрика беше прикована на легло в продължение на седем месеца, след като получи инсулт преди почти година. 53-годишната жена оцеля, но натрупа огромен дълг.

„Дълбоко съм задлъжнял. Не знаех как да изплатя дълговете си. Надявам се, че джакпотът ще ме спаси“, каза Чандрика, който се присъедини към работа няколко дни преди да купи билета, пред Al Jazeera.

„Това е дар, изпратен от Бог“, каза тя.

Джакпотът донесе огромно облекчение за Рада – най-младата и лидер на групата – която е изправена пред финансови затруднения.

Тя споделя двустайната си къща със сламен покрив, покрита с брезент, в гъсто населен квартал Парапанангади с още петима членове на семейството.

„Трябва да построя дом, в който и шестимата да живеят комфортен живот. Това е първият ми приоритет, защото живея в задръстена къща през всичките тези години“, каза тя.

Другите санитари също имат своите грижи.

Дъщерята на Лийла, която претърпя инцидент преди две години, се нуждае от множество операции; Шобха, вдовица, която загуби дъщеря си преди шест месеца, трябва да изплати дългове и да ремонтира къщата си; Лакшми трябва да изкопае кладенец у дома за питейна вода и да омъжи дъщеря си; Бинду трябва да завърши строителството на къщата си, което беше спряно след смъртта на съпруга й преди две години. Baby, Kuttimalu, Parvathy и Sheeja също искат да използват парите за изграждане на нови къщи.

Да не напускат работата си

Джакпотът научи жените да мечтаят големи, но те решиха да не напускат работата си в Haritha Karma Sena (Зелена работна група), създадена от местното правителство през 2016 г., която играе ключова роля за поддържането на държавата чиста .

Санитарите събират небиоразградими отпадъци от домакинствата и обществените контейнери, носят ги в съоръжението за събиране, разделят ги и ги изпращат за раздробяване и рециклиране.

„Това е нископлатена работа, но ни дава много енергия“, каза 48-годишната Шиджа. Те печелят между 12 000 рупии ($144) и 14 000 рупии ($170) на месец.

„Забравяме всичките си нещастия и нещастия, когато работим тук. Пеем песни и се дърпаме за крака. Невъзможно е да напуснем тази работа, докато не се разболеем от сериозни заболявания.“

„Въпреки това, това е голяма сума за нас. Нуждаем се от парите, за да изплатим банковите си заеми и да купим неща от първа необходимост“, каза 55-годишният Парвати.

Гаури П, секретар на Green Task Force, каза, че джакпотът определено ще подобри финансовото състояние на бедните жени.

„За тях работата е богослужение. Те работят усилено, за да поддържат общината чиста от неразградими отпадъци“, каза тя, докато наблюдаваше събирането на отпадъците.

Признавайки тяхната упорита работа и отдаденост, миналата година местното правителство ги обяви за най-добрата екологична работна група в щата.

Похвали и безпокойство

Рядкото другарство на санитарните работници е спечелило признания от много страни. Феминистката историчка и академик Джей Девика каза, че се радва за тях.

„От бедните се очаква да се трудят безкрайно дори за най-незначителните социални помощи. Лейди Късмет им позволи да се заяждат с наказателната работна етика на неолиберализма“, каза Девика пред Ал Джазира.

„Това обединява хората. Надявам се духът да издържи, защото му е трудно да оцелее в тези времена, в които индивидуалната печалба е водеща дума във всичко“, каза тя.

Междувременно в Parappanangadi жените очакват с нетърпение да получат паричната награда.

Офицерът от лотарията на окръг Malappuram, Lethish NH, каза, че сумата ще бъде изплатена веднага след като жените представят съответните документи.

„Няма да има забавяне от страна на лотарийния отдел, ако документите са перфектни“, каза той.

Лотарията е незаконна в няколко индийски щата, но се смята за гръбнака на финансите на Керала. Държавата е спечелила 71,45 милиарда рупии (929 милиона долара) от продажби на лотарии през 2021-22 г. Държавният отдел за лотарии провежда седем седмични лотарии и шест големи лотарии за една година.

Очаква се женската група да получи 63 милиона рупии ($760 024) след приспадане на комисионната на агента и държавните данъци. Тази сума ще бъде разделена поравно на 10 части, а девет жени ще получат по 6,3 милиона рупии (76 190 долара). Двама други – Kuttimalu и Baby – които споделиха своята част от цената на лотарийния билет, щяха да разделят по равно 10-ия дял от приходите.

„Служителите на банката поискаха от всички нас да предоставим Aadhaar [уникален идентификационен номер на Индия] и други подходящи документи. Скоро ще завършим процеса“, каза Кутималу.

Рада, която обикновено купува билетите за групата, казва, че планира да закупи предстоящия билет за лотарията Onam Bumper, който предлага парична награда от 250 милиона рупии (3 милиона долара), с равни дялове от всички 57 членове на Green Работна група.

„Чувстваме се зле, че не купихме заедно Monsoon Bumper [който спечели джакпота]. Това е най-добрият начин да се поправите за това. Цената на билета е 500 рупии ($6). Ще вложим по 9 рупии [$0,1] всеки“, каза тя.

„Кой знае, че Късметът ще ни се усмихне отново.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР