Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по

...
Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по
Коментари Харесай

Зам.-министър Жени Начева: Децата няма да бъдат лишени от правата си за лечение в чужбина

Параметрите по бюджета на НЗОК бяха признати и съгласувани по един невиждано консенсусен метод. За първи път от години насам измененията, които са импортирани са съгласувани с НЗОК, министерството и съсловните организации. Това регистрира на конференция заместник-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

„ От позиция на прозрачността, НЗОК е най-публично ръководената институция “, разгласи тя. „ Бюджетът се приема от Народно събрание, числата са ясни “, разяснява Начева.

От идната година НЗОК ще разполага с разходна част от 4.3 милиарда лв. или с 490 млн. лв. повече по отношение на тази година. „ Считаме, че сме намерили най-хубавия баланс, който да усъвършенства здравния статус на популацията за средствата, които заплаща Касата “, безапелационна е Начева.

Заместник-министърът означи, че редом с дебата за средствата, интензивно се работи по промени в законодателството. Сред незабавните текстове е политиката за донорството, която от следващата година минава към нова агенция; лекуването на пациентите в чужбина ще се заплаща от Касата.

„Децата в бъдеще няма да бъдат лишени от правата си за лекуване в чужбина“, разгласи Жени Начева.

Допълнително се уголемяват пълномощията на НЗОК, която към този момент ще наблюдава по какъв начин се правят разплащанията. За първи път Министерство на здравеопазването стартира създаване на правила за добра здравна процедура дружно със съсловните организации. Сред тях са критерии за отношение сред медици и пациенти.

„ Заявили сме, че ще поставим старания за всички специалности да има медицински стандарти. Предложението ни е това да стане с обща разпоредба, с цел да имаме гаранция, че един стандарт няма да стане факт 3 месеца след различен “, съобщи зам.-министърът. „ Ще има ясно избрани количествени стандарти за всички специалности, с брой експерти и равнища на подготвеност “, сподели още Жени Начева.

„ Към момента политиките, които чувате са изцяло подкрепени, имаме база, върху която да се сключат и продължат измененията. Те значат едно нещо – разходването на средствата ще бъдат употребявани по най-рационалният метод, означи шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев.

„ Като общество отделяме минимален % средства за здравна помощ. Когато отделяш 10 пъти по-малко средства по отношение на други страни, обикновено е да очакваш и по-ниско качество. А това на процедура не е по този начин “, счита той.

Като най-проблемни браншове, по които се работи са лекарствената политика, медицинските произведения, лекуването в чужбина. „ Сигурно е едно обаче едно – ще се прекъсне порочната процедура да се изпраща пациент в чужбина без авансово да се знае какъв брой ще коства “, безапелационен е шефът. Коментарът му е във връзка статистика от 2017 година, че 127 от 247 пациенти са изпратени от Фонда за лекуване в чужбина без оферта за лекуване в чужбина. Цената е идвала след това. Въпреки това НЗОК е плащала сумите.

Спрямо предходната година ще има растеж на разноските за онкомедикаменти от към 20 млн. лв., към 5,5%. Компаниите го одобряват като справедлив по отношение на други европейски страни, обяви д-р Дечо Дечев.

„ Лекарствата през идната година ще бъдат разграничени на три групи – за домашно лекуване, по протоколи и онкомедикаментите “, изясни той. „ Онкомедикаментите са отделени в друга група, тъй като се заплащат от Касата по друг метод “, посочи Дечо Дечев.

„ Касата подсигурява, че отстъпките по договорите няма да бъдат по-лоши по отношение на 2018 година “, съобщи шефът на НЗОК. „ Очаква се растежът да бъде основно в онкомедикаментите. Интересът на компаниите в тази част е справедлив и явен “, уточни той и добави, че в случай че има преразход, той ще се поема от фирмите.

Подавани са редица сигнали, свързани с работата на Фонда за лекуване на деца. Неслучайно толкоз доста са шефовете в обособените години, сподели Жени Начева в отговор на въпрос подавани ли са сигнали до способени органи по отношение на работата на Фонда за лекуване на деца.

„ Екипът на Касата е извънредно способен, обработвайки цялата информация, обвързвана с издаване и обработка на формулярите. Няма никакво напрежение “, съобщи тя. „ Ще има временен интервал, в който ще се обезпечи равномерен преход сред Фонда за лекуване на деца и НЗОК “, разяснява Жени Начева.

„ За предходни интервали не мога да приказвам, единствено за интервала, в който съм бил аз. Екипът, който работи в отдела за лекуване в чужбина си прави работата съвършено по протокол. След като е пристигнало решение на Съвета за даден пациент, Касата е изпълнила уговорката си “, съобщи доктор Дечо Дечев. „ Нормално е, когато изпращаш някой за лекуване авансово да знаеш какъв брой ще коства то “, сподели още той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР