Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по

...
Параметрите по бюджета на НЗОК бяха приети и съгласувани по
Коментари Харесай

Здравното министерство и Касата са доволни от Бюджет 2019

Параметрите по бюджета на НЗОК бяха признати и съгласувани по един невиждано консенсусен метод. За първи път от години насам измененията, които са импортирани са съгласувани с НЗОК, министерството и съсловните организации. Това регистрира на конференция зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.
 
От идната година НЗОК ще разполага с разходна част от 4,3 милиарда лв. или с 490 млн. лв. повече по отношение на тази година. „ Считаме, че сме намерили най-хубавия баланс, който да усъвършенства здравния статус на популацията за средствата, които заплаща Касата “, безапелационна е Начева.
 
 БГНЕС

Заместник-министърът означи, че редом с дебата за средствата, интензивно се работи по промени в законодателството. Сред незабавните текстове е политиката за донорството, която от следващата година минава към нова агенция; лекуването на пациентите в чужбина ще се заплаща от Касата. Допълнително се уголемяват пълномощията на НЗОК, която към този момент ще наблюдава по какъв начин се правят разплащанията.
 
За първи път Министерство на здравеопазването стартира създаване на правила за добра здравна процедура дружно със съсловните организации. Сред тях са критерии за отношение сред медици и пациенти.-->
 
„ Към момента политиките, които чувате са изцяло подкрепени, имаме база върху, която да се сключат и продължат измененията. Те значат едно нещо - разходването на средствата ще бъдат употребявани по най-рационалният метод, означи, шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев. „ Като общество отделяме минимален % средства за здравна помощ. Когато отделяш 10 пъти по-малко средства по отношение на други страни, обикновено е да очакваш и по-ниско качество. А това на процедура не е по този начин “, счита той.
 
 БГНЕС

Като най-проблемни браншове, по които се работи са лекарствената политика, медицинските произведения, лекуването в чужбина. „ Сигурно е едно обаче едно – ще се прекъсне порочната процедура да се изпраща пациент в чужбина без авансово да се знае какъв брой ще коства “, безапелационен е шефът. Коментарът му е във връзка статистика от 2017 година, че 127 от 247 пациенти са изпратени от Фонда за лекуване в чужбина без оферта за лекуване в чужбина. Цената е идвала след това. Въпреки това НЗОК е плащала сумите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР