Параметрите на България в международните институции не дават основание да

...
Параметрите на България в международните институции не дават основание да
Коментари Харесай

Румен Гечев: Няма основание за вот на недоверие по фискални причини

Параметрите на България в интернационалните институции не дават съображение да се твърди, че страната ни е в дестабилизация, съобщи социалистът

„ Един от основните макроикономически индикатори при сравняване на успеваемостта на дадена икономическа политика, това е динамичността на икономическия напредък. Според Националния статистически институт през първото тримесечие икономическият напредък в България надвишава 4%. Това е над междинния % на Европейския съюз и е близо и над някогашните соцстрани в Източна Европа. “ Това съобщи националният представител от парламентарната група на “БСП за България “ проф. Румен Гечев по време на дебатите по отношение на вота на съмнение към държавното управление.

От парламентарната естрада той изясни, че икономическият напредък е значим, тъй като единствено посредством него може да се усили виталният стандарт на българите.

„ 2020 година Международният валутен фонд споделя, че тази година растежът ще е 3.2%, по отношение на 2023 година динамичността пораства до 4.5%. С тази наклонност ни се показва зелен картон “, изясни социалистът и даде образец с други европейски страни, като Франция, Испания, Португалия и Полша, при които прогнозите са за понижаване на динамичността на растежа.

По думите на Гечев вторият индикатор, обвързван с икономическия напредък, това е външнотърговският оборот. „ Колегите от опозицията нападат данните, като споделят, че вносът пораства по-бързо от износа. Това е безусловно правилно и по-точно – износът януари-април 2022 пораства с 33.6%, а вносът с 40.5%. Това по принцип е отрицателна наклонност “, уточни той, само че направи съпоставяне с мотора на Европейски Съюз Германия, където вносът пораства с 25.2%, а експорт единствено с 9.2%, т.е. разликата в България сред вносът и износът е по-благоприятна.

„ Подобни са случаите в Италия, Испания, Португалия, тъй че няма по какъв начин да бъде нападнат този индикатор. Това е разумно, а главната причина е нарастването на цените на енергоносителите “, сподели още той.

„ Многократно обяснихме, че няма по какъв начин да бъдат наложени наказания на България поради това, че бюджетният недостиг е 4.1, а не 3% “, безапелационен бе Гечев и добави: „ Дълговете на европейските страни са сред 90 и 180 % от Брутният вътрешен продукт. Сто пъти беше казано, че в България има в пъти по-нисък дълг, по отношение на Брутният вътрешен продукт от множеството страни-членки на Еврозоната. Така че и по този индикатор няма по какъв начин да имаме терзание “, уточни депутатът от левицата.

„ Във вашата офанзива към държавното управление сте показали, че държавният дълг пораства, което е безпричинно, защото и от министъра на финансите беше казано, че той понижава “, обърна се Гечев към вносителите на вота на съмнение.

Още един от претекстовете е високата инфлация и това социалистът дефинира като доста обезпокоителен проблем, само че посочи: „ Инфлацията в България е по-висока от междинната за Европейски Съюз, само че тя е по-ниска от страни-членки на Еврозоната, някогашни соцстрани като Естония, Латвия и Литва. Нашата инфлация все още е 14-15% и прогнозите са до края на годината да намалее. “

„ Още една от офанзивите е показателят на индустриалните цени, защото сътрудниците споделят, че са доста високи “, разяснява проф. Гечев и изясни, че от април 2022 до април 2021 показателят е 40.2%, само че в Германия, Италия, Испания, Румъния, Белгия този показател е по-висок.

„ Като съпоставяме Евростат, Международен валутен фонд и международни банки виждаме, че параметрите на България не ви дават съображение да твърдите, че се намираме в рецесия и дестабилизация на финансовите индикатори, защото индикаторите приказват сами по себе си. Тоест нямате съображение да желаете избор на съмнение по фискални аргументи “, безапелационен е проф. Румен Гечев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР