Паралелно трябва да съществуват и македонската, и българската гледна точка

...
Паралелно трябва да съществуват и македонската, и българската гледна точка
Коментари Харесай

Македонската страна иска „паралелни“ гледни точки за Гоце Делчев

Паралелно би трябвало да съществуват и македонската, и българската позиция за идентичността на Гоце Делчев. Те би трябвало да бъдат равноправни. Това съобщи съпредседателят от македонска страна на проф. Драги Георгиев.
Историкът акцентира, че въпросите за идентичността са главните, по които няма схващане в двете страни.
„ За идентичността на Гоце Делчев постоянно ще има диспути и в Македония, и в България, имайки поради неговото място в пантеона на националните герои. Ако има благосклонност и от двете страни, може да се реализира резултат. Един от методите е „ мултиперспективността “. И двете гледни точки за би трябвало да съществуват редом. И това няма да е спънка той да бъде празнуван и от двете страни “, сподели проф. Георгиев пред Георги Коритаров.
Той уточни, че когато се приказва за Гоце Делчев страстите в Македония са на най-високо равнище. Според него работата на смесената комисия би трябвало да продължи, само че проблемите не могат да се решат без разговор.
 Не е ясно по кое време още веднъж ще заседава Съвместната българо-македонска комисия Не е ясно по кое време още веднъж ще заседава Съвместната българо-македонска комисия
След осеммесечна пауза Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Северна...
„ Ние с българските сътрудници имахме онлайн среща при започване на лятото и се договорихме да имаме среща в края на септември или началото на октомври. Тя ще се състои и ще се организира в Скопие. След няколко дни ще изпратя покана до моите сътрудници в България, има някои механически въпроси, които би трябвало да се свършат от македонска страна и по-късно ще се изпрати поканата “, посочи проф. Георгиев.
На въпрос дали македонските историци в комисията са подготвени да поемат риска страната да не получи дата за началото на договаряния за присъединение към Европейския съюз поради зародилите проблеми към личността на Гоце Делчев, проф. Георгиев сподели: „ Това е към този момент въпрос на политиката, не мога да разясня позицията на България. Но такава политика би била неправилна, на нея й липсва вероятност. Подобна българска позиция ще нанесе финален удар върху двустранните връзки. Недоверието на Македония към България ще бъде на най-високо равнище “.
Проф. Драги Георгиев е склонен да се отворят архивите, както предлага македонският министър председател.
„ Като историк съм склонен да се отворят архивите и да се извадят документите, само че те да бъдат тълкувани в подтекста на това време. Превеждането на тези документи, обаче ще надвиши времето до декември, когато би трябвало да се вземе решение за Европейски Съюз “, заключи проф. Георгиев.
" Гоце Делчев е и македонец, и българин. Македонец е по районен смисъл, а българин по народност. Гоце Делчев се дефинира като българин ", безапелационен бе преди дни - заместник-съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и просветителни въпроси с Република Северна Македония. Именно това е един от въпросите, по които комисията води полемики. Същевременно е и спор, по който се изрекоха политици, както от България, по този начин и от Северна Македония.
 Захариева: България не оспорва идентичността на Северна Македония, а тя да извършва Договора Захариева: България не оспорва идентичността на Северна Македония, а тя да извършва Договора
България през годините постоянно е била един от най-сериозните поддръжници на Северна Македония. Искам да ги прикани в действителност – подп...
Не сме се събирали в българо-македонската комисия от края на ноември 2019 година Тогава те оповестиха, че не може да заседаваме поради техните избори, макар, че комисията не е политическа, изясни доцентът пред BTV.
От 10 месеца в действителност нашата комисия е блокирана и не организира постоянни съвещания. За страдание се следи едно анонсиране в общественото пространство, че всичко е наред и комисията действа и даже виновни представители декларират много погрешни неща в общественото пространство. Вчера вицепремиерът по европейската интеграция на Република Северна Македония –, в едно просторно изявление за една телевизия, гледана в Скопие, сподели, че видите ли – ето взаимната комисия е прецизирала и античния, и средновековния, и ранноосманския интервал, което не е по този начин. Разговорите по Средновековието не престават и те напълно не са леки “, разяснява Кайчев. В същото време вицепремиерът и министър на защитата съобщи в изявление за македонската ТВ24, че България ще блокира първата междуправителствена конференция на Северна Македония с Европейски Съюз, в случай че двустранната историческа комисия не реализира единодушие. " Заради членовете на Северна Македония не можем да продължим разискването по значимите исторически разногласия ", сподели още доцент Кайчев.
Основната македонска опозиционна партия събра през вчерашния ден рядък митинг в,както оповестиха от ВМРО-ДПМНЕ, „ поддръжка на участието в Европейски Съюз, за Македония и за Гоце Делчев “, съобщи локалната „ ТВ21 “.
Демонстрацията стартира в 19:30 часа българско време (18:30 в Скопие) пред Министерството на правораздаването и продължи с марш по мост „ Гоце Делчев “ над река Вардар към постройката на външното министерство.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР